U Beču besplatne vakcine protiv gripa od 1. oktobra

Grad Beč organizuje akciju besplatnog vakcinisanja protiv gripa za sve građane počev od 1. oktobra 2020. godine.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2020.

15:51

Default images
Foto: © PID

Planirano je da zdravstvene ustanove sprovode i do 3.000 vakcinacija dnevno. Cilj akcije jeste da se jedna četvrtina građana vakciniše protiv sezonskog gripa kako bi u slučaju obolevanja imali blaže simptome, a bolnički resursi bili obezbeđeni za pacijente sa težim bolestima, naročito obolele od kovida 19. Akcija će trajati do kraja marta 2021. godine.

Beč je u proleće ove godine nabavio 400.000 vakcina, što je tri puta više nego prethodnih godina. Svi zainteresovani građani mogu da se vakcinišu, ali će akcija biti pojačano usmerena na rizične grupe kao što su stariji građani, deca i zdravstveni radnici. Za vakcinisanje je neophodno zakazivanje termina kod lekara opšte prakse ili u ambulantama Zdravstvenog fonda preko internet-stranice www.impfservice.wien ili telefonom. Grad je obezbedio dodatnih sedam centara i 37 lokacija za vakcinisanje raspoređenih na čitavoj teritoriji grada. Takođe postoji mogućnost da se građani vakcinišu u jednom tramvaju koji je prenamenjen u tu svrhu i koji će biti postavljen na posećenim gradskim lokacijama.

Apoteke će biti odgovorne za raspodelu vakcina lekarima kako bi se izbegla eventualna zloupotreba. Vakcinacije će biti organizovane i u bolnicama, domovima za negu starih lica i ustanovama za osobe ometene u razvoju. „Vakcinisanje je besplatno, ne oduzima mnogo vremena, a time štitite sebe i ljude oko vas“, izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: