Lončar: Nisu krivi đaci, odgovorni su oni koji treba da sprovode mere

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da postoje razrađeni scenariji kako se postupa ukoliko dođe do prenošenja virusakorona između đaka, što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.09.2020.

12:52

Lončar: Nisu krivi đaci, odgovorni su oni koji treba da sprovode mere
Ilustracija Foto: depositphotos/ArturVerkhovetskiy

On je rekao da je to "moralo da se desi pre ili kasnije" i da jedino što daje rezultat je poštovanje mera prevencije.

"Stojim iza toga da su izvanredan posao odradili i Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi. Jedino ako ne poštujete mere možete da dođete u situaciju da se virus prenosi. Ne možete da krivite decu da oni nisu postovali mere, odgovorni su oni koji su trebali da sprovode mere", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je još jednom apelovao na sve da se poštuju mere prevencije - nošenje maski, razmak između dve osobe, pranje ruku.

"Imamo spreman scenario kako se postupa u takvim situacijama, odradiće se sve što je neophodno, moramo da nastavimo dalje. Bitno je da nam deca što duže idu u školu", naveo je on.

Napominje da je škola važna zbog razvoja svakog deteta, ali i zbog njihove socijalizacije i da nije isto da li se radi onlajn ili uživo.

"Vidite koliko deca nisu išla u školu. To će ostaviti posledice, a oni su naša budućnost", zaključio je on.

Epidemiolog Predrag Kon jutros je rekao da je došlo do prvog prenošenja virusa između đaka u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu. On je naveo da je zaražen jedan učenik, a pet dana kasnije koronavirus je potvrđen i kod drugog učenika iz istog odeljenja.

Učenici su, kako je naveo, na času nosili maske, ali nisu u dvorištu, te je najverovatnije tako došlo do prenošenja virusa.

Ðaci iz te grupe prešli su svi na onlajn nastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: