Dr Kon: "Samo testiranje je potpuno besmisleno ako je neko zdrav"

Činjenica je da ponovljeni testovi, ukoliko neko nema nikakvih tegoba, nemaju nikakvog smisla, izjavio je na konferenciji za medije dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od kovida 19.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2020.

15:20

Dr Kon:
Foto: Printscreen / B92

Kako je rekao, drugi PCR test je ukinut, jer ponovljeni testovi nemaju smisla kada neko nema nikakvih tegoba, a prošlo je više od 14 dana.

"Pozitivan nalaz ne znači mogućnost prenošenja. Ti ostaci virusa najčešće, koji se mogu naći, ne pokazuju živ virus. SZO je to ustanovila još 17. juna, mi smo čekali za svaki slučaj, to je kod nas uvedeno pre desetak dana", rekao je epidemiolog.

Ako posle tri dana neko nema tegobe, kako objašnjava Kon, i ode na kontrolni pregled kod lekara, lekar može da ga isključi iz izolacije.

"Nije isto kada je neko izlečen i kada ima pozitivan test. PCR nije dokaz da je neko bolestan, a naročito da je neko zarazan. Ako kliničar dođe do zaključka da pacijent nije zarazan, to je to", zaključio je dr Kon.

Što se vakcina tiče, uobičajni postupci su sada pod ogromnom lupom i ono što se inače dešava kada je reč o ispitivanju vakcina sada se živo prati.

"Mene to ne ospokojava, naprotiv. Pokazuje se velika privrženost tome da se nađe bezbezdna vakcina. Što se kineske vakcine tiče, ja sam rekao da ne bi bilo loše da Krizni štab bude detaljnije upoznat sa tokom bilo kakvih razgovora, a naročito a Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja je tu najmerodavnija", objašnjava dr Kon.

On je rekao da će od 1. oktobra biti spremna vakcina protiv gripa.

"347.000 vakcina je ugovoreno, od 150.000 doza od Torlaka, ali ovo je u prvoj seriji u oktobru. Počeće to", najavio je on.

Kon je dodao da je interesovanje građana za dobijanje vakcine protiv gripa oko 300.000 vakcina, a da država računa duplo interesovanje u ovom trenutku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: