Uz ovih 12 saveta ublažite alergiju na ambroziju

Procenjuje se da je svaki osmi stanovnik Zemlje alergičan na ambroziju

Izvor: dnevnibuzz

Sreda, 02.09.2020.

17:10

Default images
Foto: depositphotos/alexraths

Ambrozija cveta od jula do septembra, a vrhunac je u avgustu. Sve više ljudi poseže za antihistaminicima i kortikosteroidima kako bi ublažili tegobe, a evo i 12 saveta kako da je olakšate!

1- Obavezno se lečite kako se bolest ne bi pogoršala. Nemojte uzimati protivalergijske lekove, a da se pre toga niste savetovali s lekarom. Samo lekar može pouzdano utvrditi kakvi su lekovi za vas

2- Najveća koncentracija polena je tokom sunčanih i vetrovitih dana, ujutro i prepodne, pa tada nemojte provetravati stan, ni boraviti na otvorenom.

3- U sezoni cvetanja ambrozije treba držati zatvorene prozore stana i automobila tokom vožnje.

4- Koristite klimatizacione uređaje s filterima za polen.

5- Kiša ispire polen, pa je boravak na otvorenom dobro planirati posle kiše, kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja.

6- Ako je moguće, u prirodi boravite na područjima iznad 1.000 metara nadmorske visine.

7- Nakon boravka na otvorenom obavezno operite ruke, istuširajte se, operite kosu i odeću, kako biste sprečili unošenje polena u životni prostor.

8- Ne sušite odeću napolju.

9- Po potrebi nosite zaštitnu masku tokom suvih i vetrovitih dana.

10- Ako imate pse i mačke, perite ih i četkajte jer i oni skupljaju polen.

11- Redovno pratite bioprognozu s alergijskim semaforom.

12- Alergija na ambroziju može podstaknuti i takozvanu unakrsnu alergiju na polen i hranu. Tokom cvetanja ambrozije može se pojaviti preosetljivost na određene namirnice, najčešće lubenicu, dinju, tikvicu, krastavac, bananu, kivi, kamilicu i suncokret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: