Šta nam radi preterani unos šećera? Ovo su simptomi

Šećer ima mnogo kalorija, ali onih praznih. To znači da nema stvarne prehrambene vrednosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2020.

08:50

Šta nam radi preterani unos šećera? Ovo su simptomi
Foto: Depositphotos/ focuspocusltd

Iako ga ima u mnogim namirnica, moguće je izbeći ga. To je preporuka, jer previše unošenja ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje, a gojaznost je samo jedna od njih, prenosi Brajt sajd (Bright Side).

Ako niste svesni preteranog unosa šećera, proverite da li imate neke od sledećih simptoma preteranog unosa.

Akne

Hrana koja sadrži dodatni šećer izaziva brzi porast insulina i započinje proces vezivanja šećera na proteinske molekule. Čim glukoza uđe u krv, ona pokreće niz komplikovanih fizioloških procesa koji na kraju mogu da izazovu upalu i probleme s kožom, prenosi N1. Ovaj porast insulina može s vremenom da uveća aktivnost lojnih žlezda na koži i aktivira upalne procese. To znači da ishrana bogata šećerom nosi veći rizik od nastanka akni.

Problemi sa zubima

Neke od štetnih bakterija u ustima mogu da se hrane šećerom. Tako nivo kiseline koja se obično proizvodi može da se uveća i ošteti zubnu gleđ.

Kad se taj zaštitni spoljni sloj troši, povećan nivo kiseline može da dovede do stvaranja karijesa. To može da izazove zubobolju, osetljivosti zuba i krvarenje desni, pa čak i gubitak zuba.

Bol u zglobovima i mišićima

Ako postoje bolovi, trnci i oticanje nogu, uz pojavu crvenila, to može da bude jedna od posledica, oštećenje nerava.

Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije

Ako jedemo veće količine slatke hrane, visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u ćelije. Zbog toga telo nema energije i stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do “goriva”. Nakon unosa određene doze šećera, oseća se veliki nalet energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osoba se oseća iscrpljeno, jer ta doza nema prehrambenih vrednosti i ne može dugo da održi osećaj sitosti.

Nadutost

Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer ne svari u potpunosti u tankom crevu. Kad dođe u debelo crevo, može da fermentiše i dovede do gasova, grčeva i bolne nadutosti, kao što može da pogorša i simptome sindroma iritabilnog creva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: