Dr Gligić: "Korona nikad neće skroz da nestane"; "Ruski lekari i Putin ne bi rizikovali svoj ugled"

Rusija je nedavno registrovala prvu svetsku vakcinu protiv koronavirusa. Da li je bezbedna, i da li će biti efikasna?

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2020.

09:35

Dr Gligić:
Foto: printscreen/Prva TV

"U ovu vakcinu su ruski naučnici, zajedno sa Putinom, uložili svoje 'Ja'. Moramo verovati onome što kažu, iako znamo jako malo o njoj. Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu", kaže virusolog Ana Gligić za Jutro Prve TV.

"Oni su iskoristili oslabljeni virus, ukoji su ugradili deo sadšnjeg koronavirusa koji će obezbediti stvaranje antitela a neće naškoditi organizmu. Prema tome, ova vakcna je, u stvari, genetski modifikovana", objasnila je.

Kako kaže, glavna uloga vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da mi ovu koronu svedemu na najmanju meru - da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi. Nećemo je iskoreniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60% na globalnom nivou, a to ćemo dostići.

"Pročitala sam da vakcina daje imunitet na dve godine. To je nemoguće reći, jer tek osam meseci znamo za ovaj virus. Ali, ako su ruski naučnici radili na SARS-u, pa su zamrzli istraživanja, oni su mogli da ih nastave. Zato su tako brzo mogli da kažu i trajanje imuniteta, i efikasnost, i bezbednost vakcine", kaže Gligićeva.

Objasnila je i da bi trebalo dugo da se radi za ovu vakcinu, ali ne koliko i za klasične, za koje je potrebno oko tri godine. Takve klasične vakcine prolaze velika istraživanja, ali možda traju i čitav život.
Foto: Depositphotos/samwordley@gmail.com
Istakla je i da je virus potekao iz prirodnog žarišta, pa ne može nikada potpuno da nestane. Koronavirusi postoje u prirodi u raznim formama, a rezervoar su slepi miševi.

"Da je virus nastao u laboratoriji, za ovih osam meseci, već bi se neko pohvalio rezultatom.Jeste da se malo zna o vakcini, međutim, ne bi trebalo pričati o prestižu. Ova vakcina se daje u dve doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mesta za sve proizvođače", objašnjava.

Koliko je značajno što je vakcina dobrovoljna?

"Jako je značajno. Ako bismo išli na obaveznu vakcinaciju, a kod nekih grupa se pojave komplikacije koje ni nemaju veze sa vakcinom, mogli bi njoj da se pripišu. Predviđeno je da u početku mala deca ne primaju vakcinu, jer imaju nasledni imunitet", kaže Gligićeva.

Ne smatra da je vakcina opasna po zdravlje ljudi, jer ne veruje da bi rizikovali svoj ugled i ruski naučnici, a ni predsednik Vladimir Putin. Kako kaže, trebalo bi primiti i vakcinu protiv koronavirusa, ali i protiv gripa, jer ne bi bilo dobro da se udruže i grip i koronavirus - tada može doći do komplikacija.

Kako Srbiji ide sticanje kolektivnog imuniteta?

"Mi već sada imamo da je više od polovine naših bolesnika koji su testirani bez ikakvih kliničkih znaka. Ne moraju u bolnicu, ali moraju u izolaciju. To je takozvano prirodno prokuživanje. Može da pređe sa svih životinja iz prirode na čoveka, to su takozvani intermedijalni prenosioci", objasnila je Gligićeva.

Od mera prevencije, smatra Gligićeva, maske su najbolji izbor. U svakom slučaju, trebalo bi pratiti savete i izveštaje epidemiologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: