Negativan rezultat, a imate sve simptome? Evo koliko su PCR testovi precizni VIDEO

Mikrobiološka laboratorija "Vatreno oko" dnevno obradi više od 2.000 uzoraka na koronavirus. Za obradu jednog uzorka - od njegovog ulaska u laboratoriju do izlaska rezultata, potrebno je od 24 časa do 48 sati. Koliko "Vatreno oko" znači zdravstvenom sistemu u doba kovida 19?

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

14:49

Negativan rezultat, a imate sve simptome? Evo koliko su PCR testovi precizni VIDEO
Foto: Getty Images/Franklin Jacome/Stringer

"Sam proces obrade uzorka, teoretski, traje oko pet - pet i po sati. Međutim, u laboratoriju stigne preko 2.000 uzoraka dnevno, pa gledamo sve da završimo za 24 sata", kaže za Jutro Prve TV dr Jelena Begović, koordinatorka projekta "Vatreno oko" i direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

"Uzorci prvo prolaze kroz proces inaktivacije, kako bi se zaštitili ljudi koji rade sa njima. Posle toga se izvlači RNK, to rade roboti i traju oko jedan u i po sat. Ti roboti pripremaju i PCR testove", objasnila je.

Koliko su ti rezultati precizni?

"Nijedan test nije 100% ni osetljiv ni precizan, ali je PCR i dalje zlatni standard kod dijagnostike kovida. Preciznost PCR testa je od 85-95%", kaže Begovićeva, dodavši da se ponekad desi da ima jako malo virusa u tom uzorku, ili da se uzorak ne uzme pravilno, pa onda test bude negativan a osoba je zaražena.

"Nekada se dešava da je bolje da se ponovo uzme uzorak, kako bi rezultat bio siguran. Ili je danima uzorak držan u nekom domu zdravlja, ili nije bio na adekvatnoj temperaturi čuvan", objasnila je.

U Vatrenom oku samo od broja uzoraka zavisi koliko će biti potrebno da dođe do rezultata. Bilo je i zastoja, a zbog čega se to dešava?

"Nismo se susretali nikada sa ovakvom situacijom. Ova laboratorija je prva tog tipa u regionu, i zahteva specifičan način upravljanja. Može da se desi da dođe do zastoja, a bilo je i dana kada je stizalo više uzoraka nego što je predviđeno", rekla je ona.

Nedavno se povela rasprava o tome da li su testovi iz Velike Britanije efikasniji od onih iz Kine. Kako je rekla, sama oprema (odnosno "kitovi" koji se koriste) se razlikuje po specifičnosti i osetljivosti, pa je jako teško reći koji je test bolji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: