Istraživanje u Italiji o kovidu 19: Ovaj simptom na koži se javlja kod svakog petog pacijenta

Pored groznice i kašlja, ponekad u kombinaciji sa gubitkom čula mirisa i ukusa, među mogućim simptomima virusa kovid 19 su i reakcije na koži i javljaju se kod svakog petog pacijenta, pokazalo je istraživanje u Italiji.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.08.2020.

11:25

Istraživanje u Italiji o kovidu 19: Ovaj simptom na koži se javlja kod svakog petog pacijenta
Ilustracija/Foto: depositphoto/devteev

Kod 20 odsto pacijenata zaraženih virusom kovid 19 pojavio se osip na koži sličan malim boginjama ili poput koprivnjače, odnosno vrlo slična rekacija kao i u slučaju drugih virusa, saopšteno je iz Italijanskog društva za dermatologiju, navodi Korijere dela sera.

Nakon što je prvobitno studija dermatologa iz italijanskog grada Leko Sebastijana Rekalkatija, objavljena u martu u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju, privukla pažnju naučne zajednice u Italiji, sprovedena su i druga ispitivanja.

Stručnjaci prikupljaju podatke i na međunarodnom nivou, jer se samo na osnovu adekvatnog broja analiziranih slučajeva mogu izvući određeni zaključci, ali bi za sada ljudima moglo biti korisno da ne zanemaruju simptome na koži.

U članku je navedeno da kovid 19 "putem krvotoka može doći do malih krvnih sudova koji se nalaze u dermisu", ali se ističe da se situacija može zakomplikovati činjenicom da se u terapiji koriste lekovi koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži.

Kako je navedeno, osip kod pacijenata zaraženih virusom kovid 19 prosečno traje devet dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: