"Privatne laboratorije neka rade PCR testove, ako imaju kapacitete"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da privatne laboratorije u Srbiji trenutno rade samo brze testove na Kovid-19 i naglasila da država nema ništa protiv da i oni rade PCR testove, ukoliko imaju medicinske i bezbednosne kapacitete za to, ali ne da rade samo testiranje, a da obrađivanje prebacuju državnim.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.07.2020.

18:30

Default images
Foto: depositphotos/angellodeco

Tako je Brnabić odgovorila na pitanje novinara zbog čega privatne laboratorije ne rade PCR testove.

"Što se tiče privatnih laboratorija, mi smo im dozvolili da rade brze testove, jer za to imaju kapacitet. Što se tiće PCR testova, ja nemam informacije da to mogu privatne laboratorije i da za to imaju kapacitete", naglasila je Brnabić.

Kada je država tražila da se privatne laboratorije u martu i aprilu prijave za PCR testiranje, niko od njih se nije prijavio,kaže premijerka, a samo nekoliko njih je doniralo opremu državnim bolnicama za PCR testiranje, uz napomenu da ne mogu sami da obrađuju uzorke.

Kako je navela, juče je ponovila zahtev da - ukoliko postoje privatne laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove - da se one jave.

"S tim nemamo problem. Ali problem imamo ukoliko oni uzimaju uzorke, a od državnih institucija čekaju rezultate. To bi dovelo do većeg zagrušenja", rekla je Brnabić i ponovila da ukoliko postoje privatne laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove država nema nikakav problem da izda dozvolu.

Kada je reč o PCR testovima, Brnabić je rekla da Srbija ima dovoljno testove, ali naglasila da ne može svako da se testira sa bilo kakvim simptomom jer to košta državu 1,5 miliona evra, te da je to besmisleno.

Podseća da je Srbija u prvom talasu imala podloge za PCR testiranja u svim klinikama, te da je rađen ogroman broj testiranja od kojih samo jedan ili dva odsto su bili pozitivni, ali da je to koštalo Srbiju između 300.000 i 500.000 evra dnevno.

"Kada je počeo broj zaraženih da se povečava, ponovo smo vratili podloge za PCR testiranje u klinikama", naglašava Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: