Kon odgovara na važna pitanja o koronavirusu: Da li nas antitela zaista štite? VIDEO

Član kriznog štaba, epidemiolog doktor Predrag Kon, objasnio je sve što bi nas trenutno moglo zanimati u vezi sa koronavirusom.

Izvor: B92

Nedelja, 12.07.2020.

11:41

Kon odgovara na važna pitanja o koronavirusu: Da li nas antitela zaista štite? VIDEO
Foto: Tanjug/Andrija Vukeliæ

Na pitanje da li ima testova za one koji hoće da se testiraju na lični zahtev, doktor Kon je rekao da "testova ima, ali da je pitanje koliko su prioritetni danas", jer je u Gradskom zavodu u Beogradu sve već zakazano do kraja jula

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije.

Stav da se koronavirus prenosi vazduhom nema čvrste dokaze, smatra Kon, ali pojačavanje maski je apsolutno neophodno.

A da li nas antitela zaista štite od ponovne zaraze?

"Po svim stavovima štite nas, između 12 i 18 meseci. Međutim, ima ponovnog javljanja istih tegoba posle preležane infekcije. U epidemiologiji to nazivamo pojedinačnim slučajevima. Sve je to veliko pitanje, ali za sada je još uvek stav da je to retkost", objašnjava Kon.

Što se tiče toga da li je bezbedno uključivati klima uređaje, Kon smatra da jeste.

"Klima uređaji povećavaju cirkulaciju onih čestica koje se već nalaze u kući. Zavisi i ko je u prostoriji - ako nema virusa, onda je sve bezbedno. Isto važi i za automobil. Svakako treba pojačati čišćenje filtera, odnosno treba to raditi češće nego inače", objašnjava.

Govorio je i o tome da li postoje vitamini koji bi mogli da nas u potpunosti zaštite.

"Nažalost, ne postoje. Pominje se da D vitamin može da pomogne, a svi ostali ne mogu da štete. Ako govorimo o opštem imunitetu, i dalje su najvažnije tri stvari: san, redovan život i pravilna ishrana. San je zapravo najvažniji, a on je često narušen u ovakvim situacijama", kaže dr Kon.

Mnogi gledaoci emisije imali i pitanje da li je boravak na moru ono što nam je trenutno potrebno.

Tu je Kon ocenio da "treba stići do tamo, a moguće je i da će granice ponovo biti zatvorene i to ne bi trebalo da nas čudi, s obzirom na epidemiološku situaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: