Prva ispitivanja uspešno završena: Naučnici tvrde da je vakcina bezbedna po ljude

Ispitivanja prve vakcine u svetu protiv koronavirusa na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji uspešno su završena, saopštio je direktor Instituta medicine i biotehnologije tog Univerziteta Vadim Tarasov.

Izvor: Sputnik.rs

Nedelja, 12.07.2020.

09:18

Prva ispitivanja uspešno završena: Naučnici tvrde da je vakcina bezbedna po ljude
Foto: depositphotos/Surabky

Prva grupa dobrovoljaca biće otpuštena već naredne nedelje, 20. jula. Klinička ispitivanja su počela 18. juna. Vakcinu je proizveo istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije "Gamalej".

Cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi i to je urađeno.

"U ovoj fazi potvrđena je bezbednost vakcine. Ona je na istom nivou kao i bezbednost vakcina koje već postoje na tržištu", rekao je direktor Instituta medicinske parazitologije, tropskih i transmisionih bolesti pri istom Univerzitetu Aleksandar Lukašev.

Dobrovoljci su bili podeljeni u dve grupe – prva je primila jednu dozu vakcine, druga grupa – dve.

Pored povišene temperature prvih nekoliko dana posle vakcine nije bilo više nikakvih neželjenih reakcija kod dobrovoljaca i svi se osećaju dobro, kažu na Institutu.

Dobrovoljci su duže vreme bili u izolaciji, njihov kontakt sa spoljnim svetom bio je ograničen i pre nego što su primili vakcinu, kako bi se izbeglo da se zaraze virusom korona.

Dug period izolacije odrazio se na psihičko stanje dobrovoljaca, pa je tokom ispitivanja bilo i konfliktnih situacija, bila je prisutna velika emotivna napetost i zato su u rad bili uključeni u psiholozi, otkriva Tarasov.

Dobrovoljci će se uskoro vratiti svakodnevnom životu, moći će da idu na posao, da se bave sportom, prenosi Sputnjik.

Ipak, nakon što budu otpušteni njihovo zdravstveno stanje će biti pod nadzorom da bi se videlo šta se dešava sa njihovim imunitetom.

Kako će se stvar dalje razvijati po pitanju vakcine zavisi od složenosti epidemiološke situacije i mogućnosti za masovnu proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: