Stevanović: Sad i mladi imaju tešku kliničku sliku

Kovid 19 nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnike, već i mladi mogu imati tešku kliničku sliku, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2020.

16:06

Stevanović: Sad i mladi imaju tešku kliničku sliku
Foto: depositphoto/AlexLipa

On je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da je raste broj obolelih i da se promenila starosna struktura pacijenata, te da sada više obolevaju mladji ljudi.

"Jedan deo pacijenata ima lakšu kliničku sliku, ali jedan broj ima ozbiljne upale pluća. To je razlog zašto proširujemo kapacitete kovid bolnica", rekao je Stevanović. On očekuje da će još nekoliko dana biti veći priliv pacijenata, a da će nakon toga da se smanji broj obolelih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na sve koji imaju simptome respiratornih infekcija da ne idu u Infektivnu kliniku i stvaraju nepotrebnu gužvu u toj zdravstvenoj ustanovi, već da se jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja. U kovid ambulanti doma zdravlja pacijente će pregledati lekar, uradiće laboratorijske analize, snimiti pluća, a po potrebi radi se i test na koronu. Pacijenti kod kojih klinička slika ukazuje na prisustvo virusa ili se potvrdi korona šalju se u trijažne ambulante koje su u Infektivnoj klinici, KBC Bežanijska kosa i Gradskom zavodu za plućne bolesti. Tu se određuje koji pacijenti su za bolničko lečenje, a koji su za kućnu samoizolaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: