Rezultati obećavaju: Ova krvna grupa bi mogla da postane univerzalna

Krvna grupa O nema lance ugljenih hidrata koji obeležavaju krvne grupe A i B. Još pre 20 godina japanski naučnici počeli su da testiraju mogućnost da se kod krvne grupe A, koja je češća u populaciji, uklone ti lanci.

Izvor: 24sata.hr

Utorak, 16.06.2020.

10:27

Rezultati obećavaju: Ova krvna grupa bi mogla da postane univerzalna
Foto: Depositphotos, angellodeco

Time bi i ova krvna grupa postala univerzalna, odnosno mogli bi je primati i ljudi sa drugim krvnim grupama, bez izazivanja reakcije imunog sistema.

Kako prenosi portal Science, naučnici su još pre četiri godine detektovali enzime u crevima koji bi mogli da uklone ugljiene hidrate sa crvenih krvnih zrnaca, ali uspeh je bio ograničen, jer enzimi nisu bili dovoljno efikasni.

Nakon 4 godine pokušaja da ih poboljšaju, tim predvođen Stivenom Vitersom, biologom sa Univerziteta Kolumbija, odlučio je da potraži bolje enzime među ljudskim bakterijama u crevima.

Neki od tih mikroba zastaju na crevima, gde "jedu" kombinacije ugljenih hidrata i proteina, nazvane mucini, a mucinovi šećeri su slični onima koji određuju tip na crvenim krvnim zrncima.

Tako je dr Piter Rafeld prikupio uzorak ljudske stolice i izolovao DNK, koji bi u teoriji trebalo da uključuje gene koji kodiraju bakterijske enzime koji "vare" mucine.

Rezultati obećavaju, ali potrebna su dalja istraživanja

Usitnjavanjem ove DNK i ubacivanjem različitih komada u kopije najčešće korišćene laboratorijske bakterije, ešerihije koli, istraživači su pratili i da li je neki od mikroba nakon toga stvorio proteine ​​sa sposobnošću uklanjanja šećera koji određuje krvnu grupu A.

U početku nije delovalo obećavajuće. Međutim, kad su testirali dva rezultirajuća enzima odjednom - dodajući ih tvarima koje će da svetle ako se šećeri uklone - reakcija se dogodila. Reč je o enzimima koji izvorno potiču od bakterija u crevima zvanim "Flavonifractor plautii".

Rafeld, Viters i njihoei kolege pisali su o svom rezultatu u časopisu Nature Microbiology. Sitne količine enzima, dodate jedinici krvi tipa A, mogu ukloniti ugljene hidrate koji su odgovorni za odgovor imunog sistema kod mešanja krvnih grupa, otkrili su.

Za sada se fokusiraju samo na pretvaranje tipa A, jer je to češći tip od tipa B, pa bi eventualna mogućnost transformacije u univerzalnu krv bila vrlo značajna. međutim, svakako da su potrebna i dalja istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: