Testiranje počelo: Prva država u Evropi koja isprobava digitalni imunitetski pasoš

Estonija je počela testiranje jednog od prvih digitalnih imunitetskih pasoša u svetu, kako bi osigurala siguran povratak zaposlenih na radna mesta posle epidemije koronavirusa, javlja Rojters.

Digitalni imunitetski pasoš prikuplja podatke testova i omogućava ljudima da pokažu svoj imunitetski status trećoj osobi, na primer poslodavcu, preko privremenog QR koda posle digitalne verifikacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2020.

11:55

Default images
Foto: Getty Images, Joe Raedle / Staff

"Digitalni imunitetski pasoš ima za cilj da umanji strahove i stimuliše društva širom sveta da nastave sa svojim životima usred pandemije", rekao je Tavet Hinrikus, osnivač "Transfervajza", poznate svetske tehnološke startap kompanije koja je učestvovala u projektu, prenosi Tanjug.

Među prvim kompanijama koje su se priključile projektu su "Radison" hoteli. Direktor "Radison blu skaj" hotela u Talinu, Kaido Ojaperv kaže da firma nastoji da pronađe svako rešenje da bi se zaposleni vratili na posao i gosti došli u hotel.

U Estoniji su od koronavirusa umrla 64 čoveka, a zaraženo je 1.791.

Ovog meseca ta baltička država počela je da ukida restriktivne mere, a prošle nedelje je otvorila granice sa Litvanijom i Latvijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: