Da li će toplo vreme zaustaviti koronavirus?

Nekoliko statističkih studija sprovedenih poslednjih meseci pokazalo je povezanost klime i koronavirusa - što je vlažnije i toplije, manja je verovatnost širenja virusa.

Izvor: index.hr

Sreda, 20.05.2020.

12:33

Default images
FotoÈ depositphotos/kostomarova

Letnje temperature na severnoj hemisferi verovatno neće znatnije uticati na pandemiju koronavirusa, tvrde naučnici s Prinstona, prenosi Indeks.hr. Reč je o preliminarnim podacima i veza između klime i kovida 19 još je umnogome nepoznata. Studija s Prinstona, objavljena u časopisu Science, ne isključuje tu vezu, ali zaključuje da je uticaj klime na širenje virusa "skroman".

"Naša otkrića pokazuju da će, bez uticajnih mera kontrole, virus nastaviti da se širi i tokom toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju", kaže se u studiji.

"Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus", rekla je Rejčel Bejker sa Prinstona.

Premda klimatski uticaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih koronavirusa i gripa, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na kovid 19.

"Primećujemo određen uticaj klime na raširenost i 'tajming' pandemije, ali uopšteno govoreći, virus će nastaviti da se širi jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta", pojasnila je Bejkerova.

Podseća pritom na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije, u kojima toplije vreme nije imalo nekog većeg uticaja na pandemiju.

"Ne čini se da klima reguliše širenje virusa", naglasila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: