Italijanska naučnica prva dobrovoljno primila test vakcinu

Italijanska naučnica Elisa Granato je prva osoba kojoj je dobrovoljno ubrizgana nova test vakcina protiv Covid 19.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2020.

15:13

Default images

Testiranje se nastavlja vakcinacijom jos 550 volontera i ako se pokaže uspešnom, zaštita protiv koronavirusa mogla bi biti spremna već u septembru.

Probna vakcina je rezultat anglo-italijanskog partnerstva rođenog iz saradnje između Advent-IRBM-a, malog bioinženjerskog poduzeća, smeštenog u Pomeziji, nadomak Rima i Instituta Jenner sa Univerziteta u Oxfordu, Engleska.

Tim je ubrzao istraživanje poslednjih sedmica zbog sve većeg broja smrti i infekcija od novog koronavirusa. Trenutno sirom sveta oko 40 naučnih timova ubrzano radi na otkrivanju vakcine protiv koronavirusa. Prednost ovoga projekta je što se zasniva na platformi korišćenoj za vakcinu protiv ebole.

Šef engleskog tima, virolog Sara Gilbert, rekla je da je optimistična u pogledu rezultata studija i veruje da će vakcina delovati.

"Lično sam vrlo uverena. Mislim da, s dobrim stepenom optimizma, postoje odlične mogućnosti da će to uspeti", rekla je dr Gilbert.

Cilj je da vakcina bude spremna za jesen kako bi već u septembru mogli biti, u milionskim dozama, vakcinisani zdravstveni radnici i snage za sprovođenje zakona.

"U normalno vreme, potrebne su godine da bi se došlo do ove faze", rekao je engleski ministar zdravlja Mat Hankok (Matt Hancock).

U Engleskoj još jedan tim, Kraljevskog Koledža u Londonu, radi na drugoj varijanti vakcine protiv koronavirusa.

Vlada u Londonu je uložila više od 20 miliona evra za pronalaženje vakcine, a još dodatnih 20 miliona evra naučne institucije.

"Znamo da je postupak razvoja vakcine sacinjen od pokušaja i greška, neizvesnost je velika, ali prednosti da budemo prva zemlja na svetu koja je razvila vakcinu su ogromne, i odlučili smo da naučnicima stavimo sve resurse koji su im potrebni kako bi što pre povećali svoje šanse za uspeh", rekao je Hankok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: