Svetski dan zdravlja 2020. u znaku podrške medicinskim sestrama

Pod pokroviteljstvom i na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, 7. aprila se i ove godine obeležava Svetski dan zdravlja.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2020.

10:55

Svetski dan zdravlja 2020. u znaku podrške medicinskim sestrama
Foto: depositphotos/adriaticphoto

‘’U vreme kada je na međunarodnom nivou 2020. godina proglašena godinom medicinskih sestara i babica i kada je odlučeno da u skladu sa tim bude određena i tema ovog, najvažnijeg datuma u Kalendaru zdravlja, nismo ni slutili koliko će medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici biti u prvom planu, u ovom periodu’’, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Pojava i širenje do sada nepoznatog virusa i oboljenja koje izaziva podsetila je sve svetske lidere i sve ljude širom sveta na kritičnu ulogu zdravstvenih radnika, bez kojih ne bi bilo odgovora na veliku pretnju po globalno zdravlje.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su širom sveta na prvoj liniji odbrane od COVID-19, tako što pružaju zdravstvenu zaštitu visokog kvaliteta, dostojanstven tretman i negu, ali i tako što daju savete i odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost, deluju u svojoj lokalnoj zajednici kao pouzdan izvor informacija, ohrabrenja, dobrih rešenja za brojne životne probleme koje ovakva situacija nameće.

U vreme koronavirusa, koji je zahvatio čitav svet, a kao žarišta su se pokazale Italija i Španija, iznenadiće vas činjenica da su pre samo par meseci, prema Blumbergovom zdravstvenom indeksu, upravo te zemlje bile proglašene najzdravijim nacijama. Od evropskih naroda u prvih deset se našao Island (treće mesto), Švacarska (peta), Švedska (šesta) i Norveška (deveta).

Od zemalja u našem susedstvu, najbolje je rangirana Slovenija, koja se navodi kao 24. najzdravija nacija sveta sa 82,7 bodova, dok se Srbija nalazi na 55. mestu.

Možda je sada više nego ikad važno da ostanete zdravi. Nikakva novost nije da je zdrava ishrana veoma važna u očuvanju zdravlja, ali je u periodu izolacije naročitovažno posvetiti joj se. Internet je pun planova vežbi, Jutjub je takođe dobar izbor, a dovoljno je da uradite nekoliko vežbica svakog drugog dana 20 minuta dnevno.

Lekari upozoravaju da treba da izbegavate alkohol u ovakvim trenucima, jer može imati dugotrajne posledice na vaše zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: