Svi pričaju o pranju ruku, šta se dešava sa umivanjem?

U poslednje vreme se dosta govori o pranju ruku. Međutim, lice je najizloženije spoljašnjim agensima, pa bi na umivanje trebalo obavezno obratiti pažnju.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

10:26

Svi pričaju o pranju ruku, šta se dešava sa umivanjem?
Foto:depositphotos/piotr_marcinski

Donekle je opšte poznato pravilo da se lice umiva dva puta dnevno, ali ne pridržavaju se svi ovog pravila. Stručnjaci kažu da je to u redu, jer to zavisi od tipa kože i od toga da li ste se znojili i slično. S druge strane, neki odlaze u krajnosti – od onih koji se umivaju “samo za specijalne prilike” (da, postoje takve osobe), do onih koji se umivaju 5-6 puta dnevno.

Trenutna situacija nalaže da umivanje nikako ne preskačete. Zamislite scenario da neko zaražen koronavirusom kine u vašoj blizini i sitne kapljice završe na vašem licu – umivanje je sastavni deo održavanja higijene, piše Men's Health.

Ljudima koji imaju masniju kožu i probleme sa aknama preporučuje se da umivaju lice i u normalnim uslovima, kada nema pandemije, tri puta dnevno. Oni koji imaju suvu kožu – dva puta dnevno. Sada kada vlada opasnost od zaraze, ako ste boravili napolju, kada operete ruke, umijte i lice. Za pranje lica koristite blaga sredstva, jer umivanjem svakako otklanjate površinski sloj kože i deo prirodne masnoće koju koža proizvodi kako bi se zaštitila. Posle umivanja kožu zaštitite hidrantnom kremom, budući da je često pranje i umivanje isušuje, zbog čega nastaju i bore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: