"Dr Kon objašnjava kada i kako da stavite zaštitnu masku, a kada ne" VIDEO

Stav Svetske zdravstvene organizacije i dalje je da ljudima preporučuju da ne nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili neguju bolesnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2020.

10:11

Foto: Printskrin TV Prva

Međutim, najnoviji podaci Centra za kontrolu bolesti u Atlanti pokazuju da u Aziji korišćenje maski, ali i na otvorenom prostoru daje znatno manje obolelih od koronavirusa u odnosu na one zemlje koje ne koriste ovakav vid zaštite.

Dr Predrag Kon, epidemiolog, za "Jutro" TV Prve rekao je da zaštitnu masku nosi i na otvorenom ističući da na taj način želi da oslobodi ljude straha od nošenja maski na otvorenom. U zatvorenom prostoru, bez obzira na to da li imate respiratorne tegobe ili ih nemate, nošenje maske je obavezno, naglašava epidemiolog.

''Sada ima smisla stavljati masku napolju, jer je to dovedeno u sumnju. Ko želi da nosi masku napolju, neka to čini, a sa druge strane ko ne želi da nosi masku na otvorenom neka se ne oseća neprijatno, ne čini nikakav prekršaj. Racinalno razmišljanje pokazuje da ne postoji skoro nikakva mogućnost da se zarazi spolja, osim ako osoba nije u bliskoj udaljenosti u odnosu na nekoga ko je zaražen'", rekao je Kon.

"Prilikom stavljanja maske, metalni deo na zaštitnoj maski stavite na nos. Kada se skida, skida se otpozadi, ne dodiruje se i baca se u zatvorenu kesu i na taj način se odlaže taj virus ako je ostao na maski koji će uginuti za dva-tri sata", objasnio je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: