Čuvajte ruke, a nakon što skinete masku evo kako treba da negujete lice

Poslednjih dana građani učestalije peru ruke zbog pandemije koronavirusa, a dermatolog Lidija Sović napominje da ono može da isuši ruke, te ih je potrebno hidrirati kremama dva do tri puta dnevno ako je to moguće, jer sapuni koji koristimo ponekad imaju konzervanse koji izazivaju iritacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2020.

16:39

Čuvajte ruke, a nakon što skinete masku evo kako treba da negujete lice
Foto: Printskrin/TV B92

Sović, koja je gostovala na TV B92 u emisji "Osvrt", na pitanje da li je efikasniji tečni ili čvrsti sapun, odgovara da oba "rade posao", iako su tečni sapuni malo agresivniji jer su sličniji deterdžentima. Dodaje da efikasnost sapuna zavisi od njegove pH vrednosti.

A kada su u pitanju alergijske reakcije, takođe je bitno napomenuti i reakcije na rukavice, koje su napravljene od lateksa. Sović napominje da ruke ne bi trebalo dugo da budu u rukavicama jer se šake jako znoje. Savetuje da je najbolje da prvo namažemo ruke, i stavimo pamučne rukavice ispod onih od lateksa.

Sović smatra da ukoliko se pojave iritacije i simptomi upala poput oticanja, svraba ili crvenila a koja traju uprkos tome što ih tretiramo svojom negom, potrebno je javiti se dermatologu.

Ističe da kućna izolacija isušuje kožu i da treba koristiti pantenol, a da osobe koje spadaju u osetljivu populaciju treba da kupuju sapun koji nema jak miris ili veštačke boje, napominjući da hidratantna svojstva sapuna čuvaju kožu.

Dodaje da posle nošenja maske treba oprati lice blagim gelovima za lice, a ne sapunom. U kućnim uslovima je u redu sušiti ruke peškirom, dok za poslovne objekte savetuje papirne ubruse. Naglašava da sušači za ruke nisu pogodni u ovim situacijama jer ruke ipak ostaju vlažne posle njihovog korišćenja, a vlažnost je pogodna za množenje bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: