Zečević: "Nema dokaza da se koronavirus prenosi s majke na plod"

Iako su trudnice trenutno uznemirene, posebno one koje su pred porođajem, one nisu, kako je rekao prof. dr Nebojša Zečević, načelnik odeljenja za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja GAK Narodni front, podložne koronavirusu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2020.

15:45

Zečević:
Ilustracija/ Foto: Depositphotos/AndreyBezuglov

Profesor Zečević, gostujući na TV B92, naglasio je da su trudnice uvek zaštićena kategorija, a posebno u ovakvim uslovima. Naveo je da nema naučnih studija da žene u drugom stanju, a koje su pozitivne na koronavirus mogu da dožive pobačaj, niti da se virus može preneti na plod.

Naglašava da je u slučaju bebe stare 28 dana koja je pozitivna na ovaj virus nije zaražena preko majke, nego da je zaraza došla spolja.

Na pitanje da li trudnice treba da ostanu u samoizolaciji, Zečević napominje da je on veliki pobornik aktivne trudnoće, i da i u ovim situacijama treba da izađu da se prošetaju, ali da i tada preduzimaju posebne mere zaštite koje su preporučene.

Ukoliko trudnice osete nelagodu dok traje policijski čas, Zečević naglašava da za takve slučajeve policijski čas ne važi i da će takvim slučajevima biti dozvoljeno da se dovezu do bolnice. U pratnji smeju da imaju jednu osobu, a Zečević podseća da su porođaji u prisustvu oca za sada ukinuti, a i da po bebu i majku može da dođe samo jedna osoba nakon porođaja.

U današnjem izdanju emisije Osvrt na TV B92 gostovali su profesor Nebojša Zečević, načelnik odeljenja za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja GAK Narodni front i Lidija Sović, dermatološkinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: