Dr Kon za B92.net: Da li i deca treba da nose maske i u kojim situacijama?

Jedno od pitanja koje se najčešće postavlja u trenutku pandemije virusa korona jeste kome su maske zaista potrebne i da li treba da ih koriste svi

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2020.

14:16

Dr Kon za B92.net: Da li i deca treba da nose maske i u kojim situacijama?
Foto:depositphotos/ia__64

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član ekspertskog tima za borbu protiv koronavirusa, kaže da maske treba da nose svi koji imaju bilo kakve respiratorne probleme, bez obzira na to da li su oni vezani za koronavirus ili neko drugo oboljenje.

Zdrave osobe, međutim, maske ne treba da nose na otvorenom tek tako. Maske se, naime, preporučuju samo kada ulazite u zatvorene prostore, kao što su prevoz i zdravstvene ustanove, prenosi Blic izjavu doktora Kona za portal Žena.rs.

I Svetska zdravstvena organizacija savetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima - ako kašljete, imate problema sa disanjem, groznicu ili kijate.

Ako nemate ove simptome, nemojte nositi masku panično jer je tako uskraćujete nekome kome je zaista potrebna, poručuju stručnjaci SZO.

Za B92.net dr Predrag Kon govori da za decu važi isto pravilo nošenja maske kao i za odrasle odrasle:

"Na otvorenom nema nikakve potrebe da se nose maske. Deca treba da nose masku u zatvorenom prostoru gde može biti zaraženih, ima smisla nositi masku u zdravstvenim ustanovama, tokom putovanja, kao i u gradskom prevozu. Međutim, primećujemo razređenje u autobusima i samim tim smanjuje se rizik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: