Uzimajte ove vitamine tokom pandemije

"Beli luk ojačava odbrambene snage organizma. Slično kao i beli luk, crni luk ima protivupalno dejstvo..

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2020.

11:57

Default images
Foto: depositphotos/marcomayer

Tokom pandemije korone, pored izuzetno važnih mera higijene, u koje spada redovno i temeljno pranje ruku, kao i redovna upotreba dezinfekcionih sredstava, obratite pažnju i na ishranu.

"Unosite namirnice koje jačaju naš imuni sistem, a to su limet i limeta, koji su jedni od najboljih izvora vitamina C i antioksidanata i pomažu alkalizaciji i detoksikaciju. Pijte mlake limunade pre svakog obroka. Jedite supu od kostiju, bogata je vitaminima i mineralima i deluje umirujuće na respiratorna stanja", savetuje nutricionista - dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

Nutricionista dodaje da je korisno i jabukovo sirće zbog dezinfekcionog dejstva, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. A možete ga koristiti za začinjavanje salata ili pripremu napitka.

Korisno je i maslinovo ulje kao izvor mononezasićenih zdravih masti koje izuzetno jačaju imunitet. Otpornijim nas čine i masline i avokado, ali i određeni začini.

"Đumbir je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju bola u grlu... Dodajte kurkumu u potaže, čorbasta jela. Dodajte đumbir u limunadu, čaj ili voćni smuti", savetuje nutricionista, piše portal Lepa i srećna.

Kako deluju bosiljak, maslačak, ali i kupus i karfiol

"Na listi namirnica koje osnažuju organizam nalaze se i brojne začinske biljke poput ruzmarina, origana, bosiljka, timijana. Dodajte ih u salate, koristite za mariniranje i začinjavanje mesa. Kada su u pitanju čajevi, pijte čaj od đumbira, čaj od matičnjaka, čaj od maslačka, čaj od ehinacee.

Nutricionista preporučuje i pečurke kao superhranu.

"Ne treba zaboraviti ni povrće iz porodice kupusnjača - karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba. Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Drugo veoma značajno jedinjenje koje sadrži jeste glukosinol, značajno za jačanje detoksikacione funkcije jetre."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: