Nedostatak komunikacije razlog sve češćih govornih poremećaja, a logopeda nedovoljno

U svakoj generaciji sve je više dece koja imaju govorne poremećaje koje kasnije prate i poremećaji u pisanju, čitanju ili izražavanju, pamćenju i pažnji. Mnogo je faktora koji na to utiču - od previše gledanja tv, kompjutera ili telefona do nedovoljne komunikacije. Tada na scenu stupaju logopedi koji kroz rad sa decom pokušavaju da isprave sve probleme u govoru.

Izvor: B92

Nedelja, 23.02.2020.

12:52

Nedostatak komunikacije razlog sve češćih govornih poremećaja, a logopeda nedovoljno
Foto: Printskrin/Prva TV

U Užicu je problem što je sve više dece kojima je ovakav vid pomoći potreban, a logopeda je veoma malo. U bolnici rade dva, u dečjem dispanzeru, vrtiću i osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju po jedan logoped. Samo prošle godine oni su radili sa više od 2.000 mališana.

Logoped Katarina Jovašević kaže da je vrlo važno da se na vreme uoče problemi koje dete ima u govoru.

"Deca jako puno vremena provode ispred televizora, na youtube... zato i ne pričaju, prisutno je odsustvo komunikacije kod njih. Naš je savet da se sa decom priča, da se ugase televizori".

Zorca Vesović, direktorka osnovne škole "Miodrag V. Matić" ističe da je neophodno za decu sa smetnjama u razvoju da im logopedski tretmani budu učestali, bar dva do tri puta nedeljno, ali da se zbog velikog broja dece to svodi na jednom nedeljno.

Zabrinjava podatak da sve više dece od tri i četiri godine uopšte ne govori, mnoga od njih ne izgovaraju određene glasove.

Nedovoljan broj logopeda veliki je problem jer na tretmane u užičku bolnicu stižu deca iz Arilja, Čajetine i Požege.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: