Da li smo blizu vakcine protiv raka i kome će biti dostupna?

Od tumorskih vakcina se mnogo očekuje jer se tako podstiče imunitet prema određenom tumoru, kod određenog pacijenta.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

11:33

Da li smo blizu vakcine protiv raka i kome će biti dostupna?
Foto:depositphotos/Fotofabrika

Razvoj vakcina protiv malignih tumora je svakako jedan od značajnih pravaca u imunoterapiji ovih bolesti u okviru novih strategija lečenja u onkologiji.

S obzirom na to da je vakcinacija najčešće vid personalizovane medicine koji uključuje kompleksnu manipulaciju ćelijama u laboratorijskim uslovima, ona je i skupa. Nažalost, ovaj vid lečenja je efikasan samo kod nekih pacijenata, za Nedeljnik kaže prof. dr Miodrag Čolić, imunolog i redovni član Odeljenja medicinskih nauka SANU.

’Nažalost, ovaj vid lečenja je efikasan samo kod nekih pacijenata, kod nekih je rast tumora usporen, a kod nekih je neefikasan. Danas znamo i zašto je to tako. Prvo, mnogi tumori nisu dovoljno imunogeni da pokrenu efikasan imunski odgovor a time i ubijanje tumorskih ćelija. Drugo, čak i kada se stvori dovoljno efikasan imunitet, u tumoru postoje brojni mehanizmi kojima tumor onemogućava delovanje imunskog sistema. Zato je slamanje tih inhibicijskih efekata u tumoru preduslov za aktiviranje kako već postojećeg sistema kojim imunske ćelije uništavaju tumor, tako i imunskog delovanja protiv tumora koje je dodatno podstaknuto primenom specifičnih vakcina.’’

Nema jače vojske od čovekovog imunološkog sistema. Sve one ćelije ubice, raznih boja i naziva, kada se udruže, štite nas od najmoćnijih uljeza. Ali ni ta vojska nije svemoćna. Čak, u slučaju tumora i različitih autoimunih bolesti vrlo lako nas izneveri. Ipak, kažu da je ona ključ u kojem su pronađena, ali i traže se rešenja za opake bolesti. Zato je možda i previše onih reklama na televiziji koje obećavaju ’’bildovanje“ imuniteta do mere u kojoj nam bolest neće moći ništa. U razgovoru za Nedeljnik, akademik prof. dr Miodrag Čolić govori o tome da li čovek zaista uništava sopstveni imunitet načinom života, i hoće li nam on doneti ’’sveti gral“ leka protiv raka.

Na pitanje novinara hoće li imunoterapija u slučaju raka jednog dana biti dostupna svim pacijentima, tj. neće biti toliko skupa, prof. dr Miodrag Čolić odgovara: ’’Kada će biti jeftinija i dostupna svim pacijentima? Nadam se, kada njenim unapređivanjem ovaj vid lečenja postane efikasniji i društveno-ekonomski rast zemlje bude veći.’’

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: