Biće testirano lečenje koronavirusa lekom protiv SARS-a i MERS-a

  • Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je kako je u Hubej prevezeno 1.500 stanovnika s tog područja koji su živeli u inostranstvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.02.2020.

16:34

Biće testirano lečenje koronavirusa lekom protiv SARS-a i MERS-a
Foto: depositphotos/Giovanni_Cancemi

U Kini će, u okviru borbe protiv širenja novog tipa koronavirusa (2019-nCoV) biti sprovedena testiranja leka koji se ranije pokazao uspešnim protiv teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), prenosi agencija Anadolija.

Lokalni mediji javljaju da su Ministarstvo nauke i tehnologije Kine, Nacionalna zdravstvena komisija i Nacionalna uprava medicinskih proizvoda, odobrili klinička testiranja remdesivira, koji je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences.

Za klinička testiranja remdesivira, koji se pokazao uspešnim protiv SARS-a i MERS-a, s kojima koronavirus ima dosta sličnosti, kao i na testiranjima na životinjama, prijavila se 761 osoba.

Testiranja će biti sprovedena u Bolnici kinesko-japanskog prijateljstva, koja deluje u sklopu Kineske akademije za zdravstvene studije, te nekoliko bolnica u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je izbio koronavirus.

Transfer je obavljen uz koordinaciju mehanizama kineske Uprave za civilnu avijaciju, te Ministarstva spoljnih poslova uz angažman 12 avio-kompanija.

Od posledica zaraze koronavirusom u Kini su preminule 564 osobe. Do sada je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 28.018 pacijenata, dok su pod prismotrom 186.354 čoveka za koje se sumnja da nose opasni virus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: