Ruski naučnici imaju lek protiv novog virusa iz Kine

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek "triazavirin", koji je razvijen na njihovom Univerzitetu.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

15:20

Ruski naučnici imaju lek protiv novog virusa iz Kine
Foto: depositphoto/rbhavana

"Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv korona virusa u Kini iskoristi lek triazavirin, koji je napravljen na Univerzitetu. Preparat je efikasan u borbi protiv RNK-virusa, u čiju grupu spada i "nova kineska bolest", navodi se u saopštenju Univerziteta.

Ranije je "Rospotrebnadzor" saopštio da su ruski naučnici izradili sredstva za ranu dijagnozu novog korona virusa 2019-nCoV.

Simptomi nove bolesti

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je korona virus 201-nCoV (2019-nCoV).

Prema rečima lekara, ovaj korona virus karakterišu simptomi kao što su kijavica, kašalj, bolovi u grlu i stezanje u grudima, a moguće su glavobolja i groznica koja može trajati i nekoliko dana. Rizične grupe su ljudi sa oslabljenim imunitetom, deca i stariji ljudi, kod kojih su primećeni simptomi slični pneumoniji i bronhitisu.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je u utorak da smatra da se uskoro može očekivati povećanje broja obolelih od upale pluća prouzrokovane novim korona virusom 2019-nCoV u Kini, a moguće je i u drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: