Zašto sve veći broj mladih žena drži dijetu u tajnosti?

Sve veći broj mladih žena drži dijetu u tajnosti iz straha da će biti označene kao "antifeministkinje". Istraživanja pokazuju da više od četvrtine onih koje imaju od 18 do 34 godine, koje pokušavaju da smršaju – ćute o svojim naporima.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

11:33

Zašto sve veći broj mladih žena drži dijetu u tajnosti?
Foto: depositphotos/EdZbarzhyvetsky

Mnoge mlade žene kažu da ponekad imaju osećaj krivice kada sa komada odeće skidaju oznaku broja, odnosno veličine, navode istraživači, prenosi Dejli mejl.

Internet je prepun ljudi i sadžaja koji pozivaju na držanje dijeta i mršavost.

Sa druge strane, zagovornici takozvane teorije "telesne pozitivnosti" kažu da nema ništa loše u prekomernoj težini i tvrde da je društvo puno predrasuda prema ljudima koji nisu "idealni".

Kritikuju skoro opšteprihvaćenu društvenu normu o tome da je mršavost izjednačena sa lepotom.

Ipak, zdrava telesna težina je svakako u vezi sa zdravstvenim stanjem.

Otprilike dve trećine odraslih u Engleskoj je gojazno, a skoro 40 procenata starih od 16 do 24 godine.

Studije pokazuju da što duže osoba ima višak kilograma, ima veću verovatnoću da će oboleti od bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti ili raka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: