Da li je zabrana plastike zapravo štetna po životnu sredinu?

Pritisak potrošača da se plastična pakovanja zabrane, zapravo bi moglo da bude štetno po životnu sredinu, navodi se u izveštaju poslaničke grupe britanskog parlamenta.

Izvor: B92, BBC

Petak, 10.01.2020.

10:43

Da li je zabrana plastike zapravo štetna po životnu sredinu?
Foto:depositphotos/KateNovikova

Kompanije se okreću drugim materijalima za pakovanje koji bi potencijalno mogli da budu još gori po okolinu, upozoravaju poslanici iz više stranaka.

Na primer, staklene flaše mnogo su teže od plastičnih pa njihov transport dovodi do više zagađenja. Proizvodnja i upotreba papirnih kesa obično dovodi do više emisije ugljenika od plastičnih - i mnogo je teže da se opet upotrebe.

Promena materijala za pakovanje podstaknuta je zabrinutošću kupaca o uticaju plastičnog otpada u okeanima. Međutim, autori izveštaja kažu da posledice korišćenja novih materijala nisu adekvatno ocenjene.

Više supermarketa, na primer, prodaje više pića u obloženom kartonu, pod pretpostavkom da ovakva pakovanja mogu da se recikliraju. Ustvari, u Velikoj Britaniji postoje postrojenja koja mogu da recikliraju jednu trećinu posuda od obloženog kartona koji su u opticaju, kažu iz organizacije Zelena alijansa.

Konfuzija oko biorazgradivih pakovanja

U izveštaju se navodi da ’’više od 80 odsto mušterija misli da je biorazgradiva ili kompostivna plastika ekološki prihvatljiva, ali mnogi znaju malo o uslovima i kako treba raditi sa materijalom."

’’Naši ispitanici su želeli da imaju jasniji pristup tome gde treba da se koristi i kako treba da se reklamira kako bi izbegli zbunjivanje kupaca i potencijalno izazivanje dodatnih problema", piše u dokumentu.

Trgovci su brinuli da bi ta konfuzija mogla da ugrozi životnu sredinu, bilo da ljudi stavljaju kompostivnu plastiku sa običnom plastikom, ili je bacaju, sa pogrešnom pretpostavkom da će se razgraditi kao kora jabuke.

Iz nekih kompanija koje su upotrebile ove vrste plastike takođe je navedeno da se taj materijal nije razgrađivao onako kako je to bilo očekivano u svakodnevnim uslovima.
Foto: depositphotos/VadimVasenin
Budite hrabriji?

’’Mušterije su izuzetno zbunjene oko toga šta znači kompostivno, šta biorazgradivo, a šta napravljeno od materijala baziranih na biološkim supstancama", saopštila je jedna kompanija.

U ovoj firmi kažu da su ’’svesni da bi prelaskom sa plastike na druge materijale, u nekim slučajevima, mogli da povećaju emisiju ugljenika."

Plastični materijali su najefektivniji materijal u mnogim uslovima - na primer krastavci uvijeni u plastiku traju 14 dana duže, smanjujući time bacanje hrane.

’’Koherentna strategija bacanja otpada i korišćenja resursa je ona čiji je prioritet smanjenje uticaja na životnu sredinu kroz stvari koje kupujemo, a ne samo smanjivanje upotrebe plastike."

Šta radi britanska Vlada?

Vlada je objavila strategiju o upravljanju resursima i otpadu u decembru 2018. i sprovela inicijalne konsultacije o tri pitanja: odgovornosti proizvođača za ambalažu, uvođenje sistema povrata depozita za boce pića i uvođenje veće doslednosti u recikliranju i sakupljanju otpada.

Ministri kažu da će firme plaćati 100 odsto troškova za obradu materijala kada postane otpad, za razliku od trenutnih desetak odsto.

Šire rasprave o ovim temama očekuju se kasnije ove godine, ali je plan za njihovu implementaciju još uvek nejasan, a Vlada nije još uvek potvrdila da li će se povrat depozita primenjivati na sve materijale i veličine posuda.
Foto: depositphotos/AndreyPopov
Britanska Vlada je delimično zabranila mikro perlice, a zabrana plastičnih slamčica, kašičica i štapića za uši trebalo bi da bude uvedena kasnije ove godine.

Razmatra se i zabrana stiropora, a Uprava za trezor je obećala da će uvesti porez na plastičnu ambalažu koja ne sadrži barem 30 odsto recikliranog sadržaja.

Velika Britanija se obavezala da će usvojiti EU paket zakona Cirkularne ekonomije kojima bi trebalo da bude uvedena obaveza da se reciklira mnogo više otpada nego do sada. Ipak, zemlja se nije obavezala da će usvojiti i Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu koja zahteva šire mere za smanjenje upotrebe plastike, poput zabranu plastičnog pribora za jelo.

Međutim, rekli su i da će se uskladiti sa onim što EU radi u ovoj oblasti ili će uraditi i više. Takođe nije jasno da li će Velika Britanija usvojiti daleko širu zabranu mikro perlica kakva postoji u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: