Fondacija Bila Gejtsa razvila sistem za nadzor vakcinacije

Nevidljiva „tetovaža“ je patent napravljen od poluprovodnih malih kristala koji reflektuju svetlost i sijaju pod infracrvenim svetlom. Patent će biti ubrizgan uz vakcine visokotehnološkim mikroiglama.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2019.

19:44

Fondacija Bila Gejtsa razvila sistem za nadzor vakcinacije
Foto: depositphotos/ alexraths

Istraživači će na taj način pratiti ljude i znati da li su vakcinisani. Mikroigla će ostavljati trag mastilom, koji je vidljiv pod infracrvenim zracima.

"U oblastima gde se kartoni vakcinacija često gube ili uopšte ne postoje, elektronska baza podataka je napredak. Ova tehnologija može da omogući brzu i anonimnu zaštitu istorije vakcinacije pacijenata. Tako ćemo biti sigurni da je svako dete vakcinisano", izjavio je naučnik Kevin Mekhju. Istraživanja je finansirala "Fondacija Bil i Melinda Gejts", koja se bori za iskorenjivanje polio virusa i boginja u svetu, pre svega vakcinacijom.

Naučnici su već isprobali patent i utvrdili da žig na pacovima ostaje vidljiv devet meseci nakon ubrizgavanja, dok se na ljudskim telima zadržava pet godina.

"Moguće je da ovaj pristup u budućnosti stvori novu bazu podataka, posebno u nerazvijenim zemljama", navodi istraživač Robert Langer.

"Fondacija Bil i Melinda Gejts" ranije je bila izložena kritikama zbog projekta vakcinacije u Indiji 2009. godine.

Tada je nekoliko škola u Telangani, koje pohađaju deca iz plemena, učestvovalo u istraživanju nekoliko vakcina protiv raka materice koje su primenjene na hiljadama devojčica od devet do 15 godina. Devojčice su primile vakcinu „gardasil“ protiv papiloma virusa u tri faze, pod nadzorom državnih zdravstvenih institucija. 16.000 devojčica je vakcinisano, ali nekoliko meseci nakon vakcinacije mnogo njih se razbolelo, a pet devojčica je umrlo.

Komitet za zdravlje i porodicu koji je istraživao ovo testiranje u Indiji podneo izveštaj 2013. godine u kom je navedeno da izvođenje studije nije bilo bezbedno. Istaknuto je da su grubo kršene medicinske norme i da su u mnogo slučajeva deca davala otiske prstiju kao znak pristanka, iako nisu znali o kakvom se ispitivanju radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: