Pet načina kako da zaustavite konstantan osećaj umora

Spavanje je jedna stvar, ali umor može da bude uzrokovan stresom, bolom ili navikama lošeg načina života. Evo kako da se osećate odmornijim

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

11:53

Default images
Foto: depositphotos/konstantynov

Otkrijte da li ste umorni ili pospani

"Važno je prepoznati da postoji razlika između umora i pospanosti", kaže Hug Selsik, predsedavajući Radne grupe za spavanje na Kraljevskom koledžu psihijatara. Umor je, navode, kada vam nedostaje energija i koncentracija i kada ste razdražljivi i niste motivisani.

"Pospanost je obično znak poremećaja spavanja ili nedovoljno sna, dok bi umor mogao biti uzrokovan mnogim stvarima - stresom, bolom, anemijom ili problemima sa hormonima", navodi Selsik.

Ako ste zabrinuti zbog sna, Selsik preporučuje da se obratite lekatu.

30 minuta gledanja TV-a ostavlja vas umornim 16 sati

Način na koji Selsik to vidi: "Ako se budite dodatnih pola sata samo da biste pogledali još jednu epizodu TV emisije, to vas može ostaviti umornim 16 sati sledećeg dana. Imajte u vidu to da biste se zbog tih 30 minuta sna mogli bolje osećati tokom 16 sati sledećeg dana. To je veoma dobar povraćaj investicije.

"Davanje dodatnih 30 minuta u krevetu, pet noći nedeljno", kaže, može da donese značajnu razliku. To se neće nužno dogoditi odmah, upozorava on, "jer ako hodate unaokolo sa dugom iz sna, potrebno je vreme da se taj dug otplati“.

Odrasli takođe treba da imaju rutinu za spavanje

"Izbegavajte alkohol, nikotin, kofein i druge stimulanse pre spavanja i nemojte jesti velike obroke u kasnim večernjim časovima", kaže profesor Martin Maršal, predsedavajući Kraljevskog koledža lekara opšte prakse.

Gledajte i svoju izloženost plavoj svetlosti.

"Gledanje televizije i korišćenje digitalnih uređaja poput pametnih telefona i tableta mogu povećati budnost. Osigurajte da vam je spavaća soba ugodna za spavanje: mračna, tiha i uredna."

"Postoji dobar dokaz, kaže, da vežba može smanjiti stres, što može pomoći u snu - ali takođe vam daje energiju, pa izbegavajte da to radite nekoliko sati pre spavanja."
Foto: depostiphotos/ MichalLudwiczak
Ne dozvolite da vas telefon probudi

Telefoni koji se pale tokom noći pretnja su sna, kaže Selsik. Svi se probudimo nekoliko puta i to je potpuno normalno.

"Probudimo se, proverimo svoje okruženje i vraćamo se da spavamo. Ali ono što mnogo vidimo u laboratoriji spavanja su ljudi da se probude, a prvo što rade je da posegnu za telefonom. Održava ih budnim tokom dužeg perioda tokom noći", navodi.

Ako telefon koristite kao budilnik, neka bar bude na punjaču ispod vašeg kreveta, piše Gardijan.

Jedite proteine uz svaki obrok i užinu

"Na taj način ćete pomoći da vaš šećer u krvi bude uravnotežen", kaže registrovani nutricionistički terapeut Džek Linč, autorka Va Va Voom: Desetodnevna energetska dijeta, te dodaje:

"Ovo će vam pomoći da izbegnete užasan pad energije tokom podneva. A hrana bogata proteinima često sadrži i gvožđe, dodatni bonus za svakoga ko je anemičan na granici. Meso, riba, jaja, orasi, semenke i mahunarke su dobri izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: