Evo zašto je ženama uvek hladnije nego muškarcima

Ne, niste umislile da se smrzavate dok je vašim muškim kolegama vruće. Postoje naučni razlozi zbog kojih je ženama uvek hladnije.

Izvor: index.hr

Sreda, 04.12.2019.

15:14

Evo zašto je ženama uvek hladnije nego muškarcima
Foto: depositphotos/loriklaszlo

1. Žene imaju višu telesnu temperaturu od muškaraca

Studija koju je napravio Univerzitet u Merilendu i koja je objavljena u JAMA Network utvrdila je da, iako telesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, telesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca.

Iako bi bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvek toplije, ipak to nije tako. Naime, kad se vaše telo navikne na topli vazduh, hladniji vazduh se čini još hladnijim.

2. Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu telesnu temperaturu

Sve to je još izraženije kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Naime, hormoni utiču na telesnu temperaturu, iako vi to možda ne primećujete.

3. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca

Sigurno ste već primetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često hladni. To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu The Lancet, čiji rezultati pokazuju da su ženske ruke i noge hladnije od muških i to za nekoliko stepeni. Naravno, ako osećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam za ostatak tela biti toplo.

4. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca

Metabolička stopa muškaraca je za oko 23 odsto veća nego metabolička stopa žena. Brzina kojom sagorevate hranu utiče i na proces zagrevanja tela, pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto su ženska tela hladnija od muških.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: