Otvorena nova genetska laboratorija u Nišu: Ispitivaće genetske tipizacije karcinoma

Nova genetska laboratorija, opremljena sredstvima koje je donirala Evropska komanda vojske SAD, i koja će se ubuduće koristiti za ispitivanja i dijagnostikovanje urođenih poremećaja i kompletne genetske tipizacije karcinoma, otvorena je danas na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu.

Izvor: B92, kcnonline

Utorak, 03.12.2019.

16:20

Otvorena nova genetska laboratorija u Nišu: Ispitivaće genetske tipizacije karcinoma
Foto: ilustracija depositphoto/bezikus

Stopa smrtnosti pacijenata na ovoj klinici je ispod 2 odsto, liste čekanja gotovo da ne postoje, a samo u ovoj godini izvedeno je više od 400 intervencija, dvaput više nego prethodnih godina. Sve to, navodi direktor Klinike Dragan Milić, zahvaljujući donacijama američke vojske.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da se SAD raduju nastavku saradnje.

"Zahvaljujemo se na tome što ste Centar nazvali po Daglasu M. Doltu, što služi kao podsetnik na dugu istoriju našeg bilateralnog odnosa koji se proteže na više od stotinu godina", rekao je Godfri.
Foto: KCN
Reč je o aparatu Real Time PCR, vrednosti oko 100.000 evra, a laboratorija će nositi naziv po Daglasu Merivederu Doldu, koji je, kao student završne godine medicine na Univerzitetu Kolumbija, bio na čelu američke misije u Nišu tokom Velikog rata, kada je u velikoj meri pomogao spasavanju civila, a zbog izloženosti tadašnjim medikamentima kojima je lečena epidemija tifusa je oslepeo. Pokrenuta je inicijativa da jedna ulica u Nišu dobije njegovo ime.

Ukupna vrednost pomoći koju je ova klinika dobila od vlade, odnosno vojske SAD dostiže milion dolara.

Milić je najavio da je vojska SAD odobrila sredstva za rekonstrukciju Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, Ustanove Mara, a očekuju se i donacije za opremanje laboratorije za prenatalna ispitivanja na Medicinskom fakultetu u Nišu i opremanje digitalne mobilne angio-sale za Kliniku za kardiohirurgiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: