Imunoterapija nudi nadu muškarcima koji boluju od raka prostate

Imunoterapija nudi nadu muškarcima koji boluju od raka prostate, pokazalo je najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Izvor: Klix

Četvrtak, 28.11.2019.

10:51

Default images
Foto: depositphotos/ Ugreen

Veliko ispitivanje leka za imunoterapiju pokazalo je da može biti efikasan kod nekih muškaraca koji imaju uznapredovali rak prostate.

Istraživači su otkrili da je mali udeo muškaraca, opisan kao "super reagujući", ostao zdrav uprkos vrlo lošoj prognozi pre lečenja. Prošle nedelje objavljeno je da se isti lek pokazao efikasnim u lečenju uznapredovalog karcinoma glave i vrata.

Šta je imunoterapija?

Imunoterapija koristi naš imunološki sistem da prepozna i napadne ćelije raka. Već se koristi kao standardni tretman za neke vrste raka poput melanoma, a testira se i na mnogim drugim.

Šta je studija utvrdila?

Otkriveno je da je jedan od 20 muškaraca s uznapredovalim karcinomom prostate odgovorio na lek pozitivno, nakon čega su se njihovi tumori smanjili ili potpuno nestali.

Dalje, 19 odsto muškaraca primetilo je znakove poboljšanja, ali većina pacijenata u studiji prosečno je osam meseci živelo duže nakon primene leka.

Kliničko ispitivanje faze II, na čelu s Institutom za istraživanje raka i Rojal Marsden u Londonu, uključivalo je 258 muškaraca s uznapredovalim karcinomom prostate koji su ostali bez svih drugih mogućnosti lečenja.

Najdramatičniji odgovori zabieženi su kod pacijenata čiji su tumori imali mutacije u genima koji su učestvovali u popravljanju DNK. Sada istraživači utvrđuju može li ovoj grupi najviše da koristi imunoterapija.

Ali, prvo je potreban test kako bi se utvrdilo ko će najbolje reagovati na lek kako bi doktori znali kojim pacijentima će ga dati.

Šta kažu stručnjaci?

"Imunoterapija ima ogromne koristi za neke obolele od karcinoma i fantastična je vest da čak i kod raka prostate, gde ne vidimo mnogo imunoloških aktivnosti, udeo muškaraca dobro reaguje na lečenje", rekao je profesor Pol Vorkmen, izvršni direktor Instituta za istraživanje raka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: