"Psorijaza može da razvije teže oblike bolesti"

Dermatološka oboljenja nisu isključivo bolest kože, već mogu da prouzrokuju i druga oboljenja, a jedno od njih s ozbiljnim posledicama je i psorijaza, jer može da dovede do trajnog oštećenja zglobova i invaliditeta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2019.

12:29

Foto: depositphotos/ imagepointfr

Psorijaza će biti tema 21. po redu "Beogradskih dermatoloških dana" koji se održavaju od 14. do 16 novembra. Cilj skupa je edukacija dermatologa Srbije o najnovijim dostignućima u lečenju dermatoloških bolesti.

Predsednik Organizacionog odbora skupa profesorka Lidija Kandolf Sekulović istakla je značaj skupa za razmenu znanja i naučnih dostignuća. Ove godine, kako je rekla, biće pokrivene brojne teme - dermatoonkologija, infekcija kože, estetska dermatologija..., ali će u fokusu biti psorijaza.

"Psorijaza nije samo bolest kože, već je praćena mnogim komorbiditetima, na prvom mestu psorijaznim artritisom koji može da pogodi do 30 odsto osoba sa psorijazom. Vrlo je važno da se simptomi prepoznaju na vreme, da se pacijenti jave dermatologu radi najboljeg lečenja koje je dostupno u Srbiji", rekla je fr Kandolf Sekulović.

Iako se psorijaza manifestuje prvenstveno na koži, kod četiri od deset osoba s psorijazom postoji mogućnost razvijanja težih oblika bolesti.

Lekari naglašavaju da su važni redovni dermatološki pregledi kako ne bi došlo do razvoja psorijaznog artritisa, čak i pre pojave simptoma na koži, kao što su crveni pečati ili svrab.

Predsednik Naučnog odbora Beogradskih dermatoloških dana profesor Željko Mijušković istakao je da psorijaza nije samo bolest kože već da pacijenti koji boluju od psorijaze imaju veći rizik od metaboličkog sindroma, koronarne bolesti, čak i veće incidencije drugih tumora kože.

"Psorijazu treba shvatiti kao sistemsku bolest. Od aprila ove godine pacijentima je dostupna biološka terapija o trošku RFZO. Imamo dva nova leka na listi", naglasio je Mijušković.

U Srbiji oko 150.000 ljudi boluje od psorijaze, a dermatovenerolog profesorka Danica Tiodorović kaže da sada sa uvođenjem savremene terapije nema razlike u lečenju pacijenata u Srbiji i u razvijenim zemljama.

"Sada nema značajne razlike u lečenju pacijenata u Italiji i Srbiji. U Srbiji je već duže dostupna savremena terapija, a dostupno je više bioloških lekova. Vrlo je važno da pacijenti prate simptome, jer je neophodan individualni pristup za svakog obolelog", rekla je fr Tiodorović.

Beogradski dermatološki dani prvi put su održani pre 25 godina sa ciljem da okupe dermatovenerologe Srbije, a vremenom su prerasli u simpozijum sa međunarodnim učešćem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: