Slučaj matičnih ćelija: "Tražićemo podatke o uzorcima pacijenata"

Uprava za biomedicinu zatražiće tačne podatke o stanju uzoraka srpskih pacijenata i o tome će obaveštavati javnost, kao i korisnike usluga švajcarske banke matičnih ćelija "Krio sejv", saopšteno je danas nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

19:40

Slučaj matičnih ćelija:
Foto: depositphoto/motorolka

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja takođe ističe da po evropskim standardima i procedurama koje se i kod nas poštuju, kada je ovakva situacija i neka od banaka ima problema u poslovanju, ona obezbeđuje "back up" od strane drugih banaka, kako je to ovoga puta učinio "Famikord".

Posle gašenja kompanije "Krio sejv", švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku.

U banku matičnih ćelija "Famikord" transportovano je oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj. Roditelji o ovoj transakciji nisu bili obavešteni.

Švajcarsko ministarstvo zdravlja "Krio sejvu" oduzelo je licencu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, uvozi i izvozi matične ćelije.

Predstavništvo u Srbiji je zatvoreno, a oko 10.000 porodica koje su dale po 1.800 evra za čuvanje matičnih ćelija beba na period od 20 godina, ostalo je bez odgovora. Jedna porodica iz Srbije je podnela prijavu i dokaze Svismediku.

Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova, koje imaju porodilišta, da stave van snage ugovore sa Kriosejvom.

U međuvremenu uzorke iz ove kompanije preuzeo je poljski "Famikord", čiji je direktor Jakub Baran za Jutarnji program Prve televizije izjavio da su pokušali da kupe Kriosejv, ali da pregovori još nisu završeni.

Baran je rekao da je interes njegove kompanije da preuzme uzorke to što kontroliše oko 35 odsto svetskog tržišta i da bi, ukoliko bi ti uzorci nestali, bilo poljuljano poverenje u celu industriju.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku Prve TV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: