"Urgentna medicina mora da bude dignuta na najviši nivo"

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, gde je razgovarao sa rukovodstvom te zdravstvene institucije koja godišnje obavi skoro 100.000 intervencija i spase jedan mali grad.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.08.2019.

12:27

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Poseta je prilika da direktor Hitne pomoći Goran Čolaković upozna predsednika sa detaljima izgradnje, rekonstrukcije i dogradnje objekta u okviru kompleksa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Govoreći o edukaciji iz urgentne medicine, ukazao je da smo izgubili mnogo ljudi, jer nismo mogli da ukažemo prvu pomoć, nismo imali sredstva za zaustavljanje krvi kao neki drugi.

Prema njegovim rečima, urgentna medicina mora da bude dignuta na najviši nivo.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za Tanjug da se rekonstrukcija odvija uz pomoć IPA fondova i Grada Beograda, da bi trebalo da počne u prvom delu 2020. godine.

Sanacija tog objekta planirana je u tri faze. U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograduje i delom obnavlja, dok je za treći blok – blok C planirana rekonstrukcija.

Zgrada Hitne pomoći, od kada je izgradena šezdesetih godina, nikada nije bila rekonstruisana, a broj stanovnika u prestonici višestruko je porastao.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Zahvaljujući projektu obnove, Beograd će konačno nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć po evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana.

Planirano je da bude dograđeno 6.000 kvadrata, što će ukupno sa postojeće 2.000 biti ukupno 8.000 kvadrata.

Inače, Urbanistički projekat za najavljenu rekonstrukciju zgrade Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć bio je na javnom uvidu od 1. do 8. avgusta, a usvojen je prošle nedelje.

Kako je predviđeno projektom, objekat bloka A će biti napravljen po etažama. Prizemlje je namenjeno za čuvanje i servisiranje voznog parka, prvi sprat će zauzeti edukativni centar, a na drugom spratu će se nalaziti administrativna služba.

"Kako je predviđeno, u edukativnom centru će se pružati obuka specijalizantima, a projektovano je pet učionica, ostava za opremu i sala poput amfiteatra za predavanja. Na drugom spratu će biti smešten administrativni deo sa prostorijama kol-centra, kancelarijama za direktore, načelnike", stoji u urbanističkom projektu.

Blokovi B i C biće u funkciji zavoda koji pruža hitnu medicinsku pomoc. Sva tri bloka biće povezana sistemom hodnika.

U planu je da budu izgrađena i 52 parking-mesta za sanitetska vozila, od kojih će devet biti napolju, a ostalo u okviru objekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: