SZO: Srbija među 50 zemalja po kvalitetu lekova i vakcina

Srbija se svrstava među 50 najrazvijenih zemalja po bezbednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lekova i vakcina od ukupno 195 zemalja, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Izvor: Tanjug, RTS

Utorak, 30.07.2019.

11:20

Default images
Foto: motorolka/depositphotos

To je zaključeno na osnovu višegodišnje provere koju sprovodi SZO, preneo je RTS. Kako se navodi, Srbija primenjuje i poštuje sve neophodne procedure da bi do građana stizali kvalitetni i bezbedni lekovi i vakcine.

Srbija je prvi put učestvovala u ovakvom ocenjivanju i proveravanju i jedina je zemlja u regionu koja je dobila dobru ocenu. Ocenu pet nije dobila nijedna zemlja, četvorku je dobilo nekoliko država, a Srbija je dobila trojku dok su sve ostale zemlje dobile dvojku i jedinicu.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović kaže da građani Srbije apsolutno treba da budu spokojni kada su u pitanju kvalitet lekova i vakcina koji su na tržištu Srbije, jer se sve kontroliše na najbolji mogući način.

Ukazao je da Srbija poštuje nacionalne zakone i da se sve proverava kako dokumentaciono, tako i laboratorijski.

"Proces dokumentacione kontrole traje vrlo brzo, do sedam dana se proverava sve, a laboratorijska kontrola traje 60 dana i tu proveravamo sve ono što je prva serija leka ili posebne kontrole gde su i vakcine", rekao je Jaćović.

Dodao je da Agencija ulaže u svoje ljude i znanje, da se edukuju i u zemlji ali najviše u inostranstvu, kako bi bili u toku s najnovijim dostignućima u pogledu regulative lekova, ali ulažu i u laboratoriju i otvaraju podatke za gradane i privredu. Agencija za lekove je stalno u kontaktu sa svetskom bazom neželjenih reakcija na lekove u Švedskoj, gde su povezane sve regulatorne agencije iz celog sveta, naveo je Jaćović.

"Mi zato imamo apsolutno autoritet da svakog trenutka ako se danas pojavi neželjena reakcija, a sutra neka nova i neočekivana mi znamo i preduzimamo sve aktivnosti kako bi građani bili sigurni da piju isključivo kvalitetne, efikasne i bezbedne lekove", naglasio je Jaćović.

Predsednica Radne grupe za koordinaciju i sprovođenje preporuka SZO Dragana Šmidling Koruga ističe da Svetska zdravstvena organizacija mnogo radi na usklađivanju i primeni propisa u svim zemljama sveta.

"Time što je uvela nas u ovaj program od nas je zahtevala jedan veoma požrtvovan, višegodišnji rad gde je jako veliki broj profesionalaca uspostavio, održao, unapredio i dalje radi na unapređenju mehanizama koji će dovesti do toga da svaki pacijent u Srbiji ima dostupne efikasne, kvalitetne i bezbedne lekove", objasnila je Šmidling Koruga.

Navela je da se proveravao proces procene dokumentacije i dobijanja dozvole za lek, sam razvoj leka i njegova klinička ispitivanja pre dobijanja dozvole za lek, praćenje i prijavljivanje neželjenih reakcija kao i brze reakcije kada je to potrebno, zatim ukoliko postoji potreba da se neki lek povuče sa tržišta to povlačenje leka, a proveravao se i način kontrole kvaliteta leka.

Naglasila je da su tu ukljucene i vakcine. "Posebno bih istakla u kontekstu neke bojazni našeg građanstva u primeni vakcina da zaista mogu da veruju vakcinama koji se nalaze u legalnim tokovima u Srbiji i da slobodno mogu da primene svaku imunizaciju bilo da je ona u programu obavezne ili preporučene", rekla je Šmidling Koruga.

Naglasila je da to što je Srbija u 50 najboljih izuzetno postignuće.

"Nije bilo lako doći do toga, višegodišnji rad je do ovoga doveo. SZO ima razvijenu veoma strogu metodologiju i takozvane njihove indikatore kojih ima blizu 300. Veoma strogo to sve ocenjuje i mi smo uspeli da dokažemo da svi mehanizmi koji su ovde implementirani su zadovoljili sve te njihove zahteve", rekla je ona.

"Na osnovu toga, SZO je donela odluku da proglasi regulatorni sistem Srbije funkcionalnim, zrelim i stabilnim sistemom koji može i treba da ulije poverenje stanovništvu ove zemlje da oni na tržištu imaju isključivo kvalitetne, efikasne i bezbedne lekove", zaključila je Šmidling Koruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: