Novo otkriće: Crevne bakterije uništavaju i lekove, ubuduće dodatni zaštitni slojevi

Svi znamo da u našim crevima postoji bezbroj bakterija, ali uvek računamo na to da one rade isključivo za naše dobro. Međutim, one mogu da pojedu i lek pre nego što on uopšte počne da deluje.

Izvor: B92

Petak, 21.06.2019.

20:06

Novo otkriće: Crevne bakterije uništavaju i lekove, ubuduće dodatni zaštitni slojevi
Foto: depositphotos/phodopus

Istraživanje koje je sprovedeno na Harvardu dokazuje da postoje bakterije u našim crevima koje potpuno neutrališu lekove poput onih koji se koriste za Parkinsonovu bolest i čine ih nedelotvornim ili čak i otrovnim.

Za farmaceutsku industiju se izdvaja mnogo novca, ali to ne osigurava da će lekovi delovati. To zavisi od osobe i mnogih drugih faktora poput drugih lekova, težine, metabolizma...

Svi lekovi koje unosimo oralno moraju proći kroz gastrointestinalni sistem, da bi delovali na nešto što se nalazi mimo njega i dizajnirani su da izdrže pokušaje tela da ga unište pre nego što stigne do cilja.

Da bi lek opstao do zone u kojoj treba da deluje, obložen je mikrofilmmom koji služi kao odbrana od želudačne kiseline.

Naučnici su shvatili da crevne bakterije unišavaju i ono što treba i što ne treba i tu spadaju lekovi, koji će se ubuduće praviti sa više zaštitnog sloja i tako delovati bolje uz manje nuspojava.

“Mnogo toga vezano za metabolizam nije objašnjeno, a mnogo toga zavisi od čoveka do čoveka“, objašnjava autor istraživanja Vaja Mejni Rekdal za Dejli mejl (Daily Mail).

Antibiotici su sprečavali telo pri uništavanju dopamina, pa se i u ovom istraživanju krenulo od činjenice da bakterije u crevu tako uništavaju i lekove. Sada je na naučnicima ostalo da zaobiđu bakterije koje uništavaju poželjne lekove, a da pritom ne nastrada dobra flora u crevima.

“Ostaje pitanje kako ovi mikroorganizmi utiču na naš nervni sistem“, objašnjava Rekdal nastavak ovog istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: