Profesor psihologije otkrio: Postavite sebi ovo pitanje i sva vrata će vam biti otvorena

"Imam i mogu" toliko je lekovitije od "nemam i ne mogu", a jedno "hvala" učiniće čudo za vaš život i to nemojte nikada da zaboravite.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

16:17

Default images
Foto: depositphotos/Syda_Productions

U današnjem svetu, pažnju često usmeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području "nemam i ne mogu".

"Važnost zahvalnosti prepoznata je još u antičkom dobu kad se na nju gledalo kao na vrlinu", kaže profesorka psihologije Iva Maksimović i dodaje: "Da su antički ljudi bili u pravu kad su zahvalnost proglasili važnom vrlinom potvrđuje i neurologija. Rezultati neuroloških istraživanja potvrdili su da, kad želimo da se osetimo dobro, najvažnije pitanje koje sebi treba da postavimo je: 'Na čemu danas mogu da budem zahvalna?'", piše Fazon info.

Kaže da postavljajući sebi pitanje "Na čemu danas mogu biti zahvalan/na?" podstičemo mozak da počne da traga za pozitivnim iskustvima. "Već pokretanje ove pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće, zbog čega ćemo se osećati dobro bez obzira na rezultat promišljanja. Dodatno, ako se pretraživanje završi osećajem zahvalnosti, u našem mozgu se luči još jedan hormon koji nam podiže raspoloženje i nivo energije. Lučenje ta dva hormona imaće niz dobrobiti po našu psihu, a tako i na naše zdravlje", kaže prof. Maksimović.

Objašnjava da će se, kad smo srećni, dobro raspoloženi i s dovoljno energije, javiti i osećaj samopouzdanja, pa ćemo se lakše nositi sa životnim izazovima. Takođe, manji broj situacija doživljavaćemo kao stresne, a to će se pozitivno odraziti na naš imunitet.

"Ako sebi ovo čarobno pitanje postavite pre spavanja, automatski ćete smanjiti dozu briga, koje su jedan od glavnih krivaca zašto ne možemo da zaspimo. Dobićete dozu hormona sreće koji će olakšati uspavljivanje", objašnjava Iva Maksimović.

Zahvalnost opisuje kao pozitivan osećaj koji spontano doživimo prema drugim ljudima koji nam pomažu da dođemo do, za nas, dobrih rešenja, u situacijama u kojima se osećamo nemoćni da sami uspešno rešimo problem.

"U novije vrijeme zahvalnost je postala fokus istraživanja i u psihologiji, gde se proučavaju njeni psihološki efekti kako na nas same, tako i na odnose koje ostvarujemo sa drugim ljudima. Međutim, zahvalnost ne osećamo samo prema drugim ljudima, nego i prema životnim okolnostima, odnosno, u zavisnosti od verovanja, prema Bogu, svemiru ili slučajnosti koje su se odvile u našu korist", kaže psiholog.

Dodaje da je za razliku od, na primer, straha, koji spada u osnovne emocije, zahvalnost složena emocija, a to znači da je mešavina dve ili više osnovnih emocija (npr. sreće i olakšanja).

Takođe, značajno je pod uticajem našeg razmišljanja kad je namerno izazovemo razmišljajući o svim divnim ljudima i stvarima koje su deo naših života i prisećajući se svih lepih stvari koje smo doživeli.

"Osjećaj zahvalnosti pozitivno će se odraziti ne samo na nas, nego i na naše odnose s drugim ljudima. Kad drugom čovjeku ukažete na to da ste primijetili njegovu dobru namjeru jednim jednostavnim hvala, zapravo i sebe i njega ispunite hormonom sreće, i tako brže gradite međusobno povjerenje, koje će i buduće susrete učiniti pozitivnim”, ističe Maksimovićeva.

Takođe, dodaje da iskazivanjem zahvalnosti drugom čoveku i vi počinjete još više da uživate u vašem odnosu, i tako oko njega stvarate čarobni krug koji vas štiti od konflikata i nerazumevanja, zaključuje psiholog.

Dnevnik zahvalnosti

Pre spavanja zapišite sve na čemu ste zahvalni tog dana jer ćete se tako dvostruko ispuniti zahvalnošću (mišlju i pisanom rečju), a dobro će vam doći u onim danima kad će vam se činiti da nemate na čemu da budete zahvalni. “Imam i mogu” lekovitije je od “nemam i ne mogu”.

U današnjem svetu pažnju često usmeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području “nemam i ne mogu”.

Zato je važno više puta dnevno udahnuti i na trenutak se prisetiti svega što imamo, te preći u područje "imam i mogu", ističe Maksimovićeva.

Poboljšava i najlošiji dan

Prisetite se da sam proces razmišljanja o tome na čemu ste zahvalni podstiče lučenje hormona sreće, čak i kad upravo doživljavate jedan od onih dana koje što pre želite zaboraviti.

Svaki dan je prilika. Jednom kad ste osvestili i iskusili sve dobrobiti zahvalnosti, neka svaki novi dan bude i nova prilika da sebe, a i druge preplavite zahvalnošću. Važno je zahvaliti se… Glasno, jasno i jednostavno izrecite drugom čoveku na čemu ste mu zahvalni i zbog čega, savetuje Maksimovićeva.

"Hvala" se pokazuje celim telom

Zahvalnost izrecite celim svojim telom i glasom kako bi reč "hvala" zaista ispunila srećom i vas i drugog čoveka. Primećujte ljude koji vas okružuju. Primetite druge ljude koji vam prilaze s pozitivnom namerom, bilo da su to vaši bližnji koji su pohvalili vaš današnji izgled, ili stranac koji vam se osmehnuo i pridržao vrata na izlasku iz prostorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: