Ova aktivnost doprinosi dobrom zdravlju: Poboljšava vid i raspoloženje

Lekari je preporučuju jer je delotvorna za celokupan organizam, a oni koji je redovno upražnjavaju mogu da potvrde koliko je blagotvorna.

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2019.

16:11

Ova aktivnost doprinosi dobrom zdravlju: Poboljšava vid i raspoloženje
Foto: depositphotos/SimpleFoto

Zapravo, samo 30 minuta šetnje može da poboljša brojne telesne funkcije, ali i naše celokupno zdravlje.

Šetnja od pola sata dnevno poboljšava raspoloženje, smanjuje ranu demenciju i rizik od Alchajmerove bolesti, ali i smanjuje nivo stresa i povećava nivo endorfina.

Srce će vam funkcionisati normalnije, snizićete visoki krvni pritisak i nivo holesterola i povećati cirkulaciju krvi.

Osim toga, vaša pluća biće vam zahvalna, jer ćete šetnjom poboljšati disanje pa će se zbog boljeg i dubljeg disanja mnogi simptomi povezani sa bolestima pluća znatno umanjiti ili potpuno nestati.

Iako možda zvuči nemoguće, šetnjom možete da poboljšati i vid. Naime, šetnja pomaže u borbi protiv glaukoma i snižava očni pritisak.

Šetnjom ćete se lako izboriti protiv problema sa probavom, a uz to ćete smanjiti i rizik od raka debelog crijeva. Vaši mišići će postati čvršći, izgubićete višak kilograma i poboljšati pokretljivost kostiju i zglobova.

Zaboravite na bolove u leđima, ukoliko se krećete više od 30 minuta dnevno, poboljšaćete cirkulaciju, držanje tela i fleksibilnost.

Šetnja je dobra ukoliko želite mir i nekoliko minuta samo za sebe. Ova aktivnost smiriće vaš um, smanjiti simptome depresije i pomoći u smanjivanju osećaja slabosti i iscrpljenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: