Paradoks: Lekovi koji bi trebalo da vas učine muževnijima u stvari čine potpuno suprotno

Naučnici su otkrili paradoks u čijem središtu se nalaze muškarci koji umanjuju svoju mogućnost ostvarivanja potomstva nastojeći da izgledaju što privlačnije.

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2019.

20:50

Paradoks: Lekovi koji bi trebalo da vas učine muževnijima u stvari čine potpuno suprotno
Ilustracija / Foto: Depositphotos/lucidwaters

Reč je o uzimanju steroida, tableta za opuštanje, kao i onih koje deluju na smanjenje ćelavosti, a utiču i na mušku plodnost. Ovaj fenomen nazvan je Mosman-Pasijevim paradoksom, po naučnicima koji su ga prvi put opisali u stručnoj literaturi.

Uzimanje steroida, zbog brže izgradnje mišićne mase, ili lekova protiv ćelavosti, može veoma negativno da utiče na plodnost muškarca i prouzrokuje probleme kod parova koji žele decu.

"Primetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista krupni. Trude se da izgledaju tako, trude se da izgledaju kao da predstavljaju 'vrhunac evolucije'. Ali u evolutivnom smislu su zapravo veoma slabi jer, bez izuzetka, u njihovom ejakulatu nije bilo spermatozoida", kaže profesor na američkom Univerzitetu Braun Džejms Mosman.

Anabolički steroidi oponašaju delovanje muškoga hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redovni korisnici su bodi-bilderi.

"Zar nije ironično da muškarci odlaze u teretanu da bi izgledali bolje, jače i privlačnije, uglavnom da bi privukli žene, a nenamerno pritom smanjuju svoj reprodukitvni potencijal?", kaže Elen Pisi sa Univerziteta Šefild.

Steroidi "varaju" hipofizu tako da testisi rade prebrzo, objašnjavaju naučnici. Žlezde reaguju prekidom proizvodnje dva hormona ključna za proizvodnju sperme - FSH i LH. Naučnici tvrde da se slična situacija događa i kod muškaraca koji koriste lekove za sprečavanje opadanja kose.

Steroidi uglavnom menjaju način na koji se testosteron metabolički razgrađuje u telu i on dokazano može da ograniči gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost.

Pasi upozorava da je oko 90 odsto muškaraca koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida sterilno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: