Sve je više mladih obolelih od melanoma, žene ugroženije

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se svakih pet godina beleži porast obolelih od melanoma za oko 15 do 20 odsto, a primetan je porast obolelih u populaciji mlađoj od 40 godina i kod ženskog pola, izjavila je dermatoonkolog VMA Lidija Kandolf Sekulović.

Izvor: B92

Subota, 11.05.2019.

17:15

Sve je više mladih obolelih od melanoma, žene ugroženije
Ilustracija / Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Rizična grupa su i muškarci stariji od 50 godina, koji često imaju melanom na leđima i to vrstu koja brzo raste i menja se. U Srbiji godišnje umre oko 150 ljudi od ove bolesti, broj novoobolelih je oko 650, a u toku je lečenje i praćenje oko 1000 ljudi. Melanom je u prvih 10 kancera po smrtnosti, rekla je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović u emisiji TV Prve „Na prvom mestu“.

Ona je ukazala da su u najvećem riziku da dobiju melanom, vrstu raka kože, osobe koje imaju preko 50 mladeža i mladeže koji su nepravilni. Zatim, povećan je rizik kod osoba koje su se neoprezno izlagale suncu tokom detinjstva i imale više opekotina od sunca u detinjstvu. Potom osobe koje su odlazile u solarijum, jer samo jedan odlazak u solarijum već povećava rizik od nastanka melanoma i drugih oblika raka kože.

Melanom čini opasnim činjenica da ukoliko dobije debljinu veću od 1 mm postoji rizik da se proširi na limfne čvorove i unutrašnje organe, ukazala je ona i apelovala na sve da se samopregledaju bar jednom mesečno i da reaguju ukoliko primete nešto što je nepravilog oblika, raste, dobija više boja i ima nepravilne ivice.

Onkološki hirurg Marko Buta je rekao da je hirurgija skoro uvek osnovni vid lečenja melanoma i da je veoma bitno koliko široko treba ukloniti melanom.

Melanomi koji su učaureni, koji nisu probili bazalnu membranu, imaju rizik nula da su se proširili u limfne sudove. Pacijenti kojima se odstrane takvi melanomi su izlečeni i život im je spasen, rekao je on.
Kada se iscrpe sve mogućnosti, a bolest se proširila do te mere da ne može da se ukloni hirurškim metodama, pristupa se inovativnim lekovima, koji su postali dostupni i našim pacijentima 2017. Od ove godine je imununoterapija koja podstiče imunološki odgovor domaćina na melanom dostupna za sve grupe pacijenata, a ostalo je da se, do kraja godine, kombinovana ciljna terapija stavi na listu, čime bi se zaokružilo lečenje IV stadijuma bolesti sa boljim ishodima, istakla je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: