Požurite da zakažete: Besplatni dermatološki pregledi u 24 grada

Besplatni dermatološki pregledi biće organizovani 13. maja u 24 grada u Srbiji, u kampanji za borbu protiv raka kože "Euromelanom", najavila je danas koordinatorka te kampanje Lidija Kandolf Sekulović.

Izvor: B92

Sreda, 08.05.2019.

13:59

Požurite da zakažete: Besplatni dermatološki pregledi u 24 grada
Foto: photography33 / depositphotos

"Od 6. do 8. maja otvoren je specijalni besplatni broj 0800/222-888 za zakazivanje dermatološkog pregleda u mestu koje je najbliže pacijentu", kazala je Kandolf Sekulovićeva na konferenciji za novinare.

Putem interneta je već zakazano 1.000 pregleda, a još 1.000 će biti zakazano putem besplatnog broja.

Zbog velikog interesovanja mnogi neće moći da zakažu besplatni pregled, pa je Kandolf Sekulovićeva pozvala građane da se o pregledu kože i zaštiti od sunca informišu na stranici www.euromelanoma.org/serbia, i da se, ukoliko se prepoznaju da pripadaju rizičnoj grupi ili da imaju sumnjivu promenu, jave nadležnom lekaru i traže uput za pregled dermatologa sa dermoskopijom tokom čitave godine.

U ovogodišnju kampanju "Euromelanom" su uključene 53 državne i privatne zdravstvene ustanove u Srbiji i 135 dermatologa.

Na osnovu dosadašnjih iskustava u takvim kampanjama kod 10 odsto pacijenata budu otkrivene promene koje mogu da budu znak pojave raka kože.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije od 2008. godine u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju (EADV) i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO).

Godišnje se u svetu dijagnostikuje 132.000 slučajeva melanoma i tri miliona slučajeva drugih oblika raka kože, a ta bolest čini jednu trećinu svih maligniteta. U Srbiji se godišnje otkrije oko 650 novih slučajeva melanoma, 10 puta više drugih oblika raka kože, a od melanoma umre gotovo 200 ljudi.

Cilj kampanje koja se vodi pod sloganom "Borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi" ove godine je da ukaže da je neophodno prevazići poricanje i strah, čak i kada su građani dobro informisani o tome kako rak kože izgleda i kako se od sunca treba zaštititi.

Istraživanja su pokazala, kako je rekao predstavnik Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević, da 88 odsto ljudi zna da treba da se štite od sunca, ali se samo njih 18 odsto propisno štiti.

Takođe, 49 odsto pacijenata obolelih od melanoma su odlagali odlazak lekaru tri do šest meseci od pojave prvih simptoma, a 39 odsto između sedam i 12 meseci upravo zbog poricanja.

"Za dobru zaštitu od sunca potrebno je da usvojimo tri vrlo jednostavne poruke: namerno direktno izlaganje suncu radi dobijanja tamnog tena iz estetskih razloga izaziva rak kože i ubrzava nastanak bora i mrlja na koži, zatim ukoliko smo obučeni na suncu zaštićeni smo i preparati za zaštitu od sunca ne mogu da nas zaštite ako smo na suncu u opasnom delu dana i treba da se koriste samo za kratkotrajnu zaštitu kada ne možemo da se sklonimo sa sunca", kazala je Kandolf Sekulovićeva.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu Pravilnika o regulisanju rada solarijuma Željko Mijušković istakao je da je taj pravilnik na snazi od 17. februara ove godine i da zabranjuje upotrebu solarijuma za mlađe od 18 godina, a da osobe starije od 18 godina mogu solarijum da koriste uz pristanak ako su upoznate sa svim rizicima korišćenja solarijuma, a pre svega riziku dobijanja raka kože.

On je rekao da je na organima inspekcije Ministarstva zdravlja da se obezbedi primena tog pravilnika, i da će "sama činjenica da je Ministarstvo zdravlja donelo ovakav pravilnik imati odjek u javnosti i uticati na svest da se solarijumi ne koriste ni u jednom uzrastu".

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vicko Ferenc je ocenio da je postignut veliki uspeh zabranom korišćenja solarijuma mladjima od 18 godina, kao i time što je od 2019. imunoterapija dostupna svim pacijentima obolelim od melanoma.

Očekuje se da će do kraja godine biti obezbeđena kombinovana ciljna terapiju za te pacijente kako bi se njihovo lečenje usaglasilo sa evropskim i nacionalnim vodičem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: