Četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku Grada Beograda

Parovi koji iza sebe imaju tri neuspela pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države ubuduće bi mogli da o trošku grada četvrti put pokušaju da se ostvare kao roditelji, najavio je gradonačlnik Beograda Zoran Radojičić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2019.

12:24

Četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku Grada Beograda
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Yurkoman

On je za Politiku objasnio da će za taj pokušaj moći da se prijave žene do 45 godina, koje do sada nisu rađale, odnosno partneri koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu.

Ako se sve bude odvijalo prema planovima, kako je dodao, ovaj projekat, čiji je on inicijator, mogao bi da startuje već na jesen.

"Ukoliko se ne poveća broj novorođene dece, imaćemo problem i kao država i kao narod", istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je izgradnja nove dečje bolnice "Tiršova 2" njegova lična i profesionalna misija i projekat koji ga motiviše i kao gradonačelnika i kao lekara.

U toku je izrada studije izvodljivosti i idejnog rešenja same bolnice, čime će biti utvrđeno kako će bolnica izgledati i koliki će biti kapacitet.

"Za projektovanje i izgradnju 'Tiršove 2' tražimo najbolje rešenje, kako bi naši mališani imali iste uslove za lečenje kao i njihovi vršnjaci u inostranstvu. Nova dečja bolnica biće jedna od najmodernijih u regionu i doneće novi koncept lečenja", naglasio je gradonačelnik.

Gradnja nove bolnice trebalo bi da počne 2020, a ako sve bude teklo prema planu, prvi mališani će u njoj biti zbrinjavani 2022. godine.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je 2019. godina u znaku brige o deci. Kao jedan od pokazatelja, naveo je da je prvi put realno da se lista čekanja na mesto u vrtiću ukine za decu u prioritetu.

"Realno je da se ove godine lista čekanja ukine za decu zaposlenih roditelja, decu studenata, treće i svako naredno dete u porodici, kao i za mališane iz društveno osetljivih kategorija", pojasnio je on.

Pre dve godine, na mesto u vrtiću čekalo je oko 10.000 dece, dok je uoči ovogodišnjeg konkursa na listi bilo 2.700 mališana.

Smanjenju liste čekanja doprineće i nastavak saradnje s privatnicima. Grad sada sarađuje sa 353 privatna obdaništa, što je za oko 270 više nego pre četiri godine.

"Sada je o trošku grada u privatnim obdaništima oko 17.500 dece i za ovu vrstu pomoći izdvojeno je 7,6 milijardi dinara", naglasio je Radojičić i dodao da je u toku izrada nove mreže predškolskih ustanova koja će pokazati gde postoje najveće potrebe za novim mestima i objektima.

Nova mreža radi se i za škole u Beogradu, a gradonačelnik pojašnjava da nije predviđeno gašenje niti spajanje škola, već da je u planu izgradnja osnovne škole u Mirijevu, kao i u Leštanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: