Spas za urođenu bolest pomoću HIV virusa

Teška kombinovana imunodeficijencija poznata je kao bolest "bubble boy". Reč je o deci rođenoj sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta. Pomoću HIV virusa razvijena je terapija pomoću koje imaju funkcionalne imune sisteme.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

16:21

Spas za urođenu bolest pomoću HIV virusa
Foto: vitanovski / depositphotos

Američki naučnici su uz pomoć HIV virusa razvili terapiju za tešku imunodeficijenciju i nakon te terapije, osam beba sada imaju potpuno funkcionalni imuni sistem. Rezultat istraživanja, sprovedenog u bolnici u Tenesiju, objavio je Nju Ingland medicinski žurnal, prenosi BBC.

Teška kombinovana imunodeficijencija poznata je i kao bolest "bubble boy". Ta deca, rođena sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta, sada imaju funkcionalne imune sisteme.

Deca sa tom bolešću koja nisu dobila terapiju moraju da žive u potpuno sterilnim uslovima i obično umiru još kao bebe.

U okviru genetske terapije uzima se koštana srž beba i ispravlja defekt u njihovom DNK, odmah nakon rođenja.

"Ispravni" gen (koji se koristi za lečenje) ubacuje se u izmenjenu verziju ćelije HIV-a, virusa koji izaziva sidu.

Naučnici su saopštili da većina beba izađe iz bolnice za mesec dana. Pacijenti su dobijali terapiju u Dečjoj istraživačkoj bolnici Sent Džud u Memfisu, kao i u dečjoj bolnici Beniof u San Francisku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: