Oboleli od hemofilije traže podršku

Udruženje hemofiličara Srbije osvetliće, povodom obeležavanja Svetskog dana hemofilije 17. aprila, crvenom bojom most na Adi Ciganliji, zgradu Skupštine Srbije, Palatu Albanija i još nekoliko građevina u Beogradu, u znak podrške pacijentima koji se bore sa ovom bolešću.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.04.2019.

13:30

Default images
Foto: gelmold/depositphotos.com

Dejan Petrović, predsednik Upravnog odbora Udruženja hemofiličara, istakao da je situacija u Srbiji znatno bolja nego ranije jer su savremena dijagnoza, lekovi i terapija dostupni o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za više od 900 obolelih.

On je podsetio da je hemofilija urođena, najčešće nasledna bolest koja se prenosi sa majke na mušku decu i predstavlja poremećaj zgrušavanja krvi. Kako se navodi u saopštenju Udruženja, usled ovog nedostatka oni krvare neuporedivo duže od osoba koje nemaju ovaj nedostatak.

Krvarenja se javljaju u zglobovima, mišićima i unutrašnjim organima, a ako se na samom početku krvarenja ne primeni odgovarajući lek, može se desiti da obolele osobe već u ranim dvadesetim godinama postanu invalidi, vezani za invalidska kolica i sa potrebom za ortopedskim intervencijama.

U Srbiji od bolesti zgrušavanja krvi boluje više od 900, od toga oko 170 dece. Petrović je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da lek za hemofiliju još ne postoji i da ono što se u ovom trenutku može učiniti za osobe sa ovim nedostatkom jeste da im nadomesti nedostajući faktor za zgrušavanje krvi i preventivno deluje na nastanak krvarenja.

On je istakao da je značaj dijagnoze izuzetno važan jer se radi o izuzetno retkom poremećaju sa učestalošću javljivanja kod jednog na 10.000 novorođene dece, odnosno jednog na 5.000 muške novorođenčadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: