I dalje smo zagađeni, bili smo eksperiment uživo VIDEO

Dvadeset godina je prošlo od početka vazdušnih napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Znamo li posledice?

Izvor: B92

Subota, 23.03.2019.

15:01

I dalje smo zagađeni, bili smo eksperiment uživo VIDEO
Foto: EPA-EFE / MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Za 78 dana, poginulo je 2.500 hiljada ljudi, 6.000 civila je ranjeno, a materjalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Kakva je veza porasta broja obolelih od raka i osiromašenog uranijuma?

Doktorka Mirjana Anđelković Lukić, stručnjak za eksplozive, kaže da je Srbija i dalje zagađena od bombi.

"Svi požari koji su nastali na rezervoarima nafte rasprostrli su se po vazduhu, prostrli po zemlji i ostali u zemljistu. To jeste eksperiment uživo".

Profesor doktor Alek Račić tvrdi da je bombardovanje bilo zapravo eksperiment NATO-a.

"Prvo su osiromašenim uranijumom bombardovali Irak 1991. godine odnosno pustinju, pa Bosnu i Hercegovinu 1995. u brdsko-planinskim predelima znači nastavak eksperimenta, pa 1999. SRJ gde je bombardovana petrohemijska industrija i energetska postrojenja da bi se ustanovilo kroz eksprement kakva je šteta po stanovništvo".

Račić kaže da je tražio još u decembru 2002. godine tačan sastav bombi, ali da nije dobio što znači da ga NATO krije.

"Direktna ratna šteta iznosi 105 milijardi dolara, navedite mi jednog predsednika vlade koji je to tražio", dodao je doktor.

Koscenarista dokumentarnog filma „Eksperiment naživo“ , koji se danas i sutra emituje na TV Prva, Miloje Nešić kaže da je oko 40 sagovornika stručnjaka i oboleli govorilo o toj temi.

Da li je u bombardovanju bilo problematičnije radiološko ili hemijsko zagadjenje, zašto su podaci o merenju zračenja i zdravlju onih koji su bili izloženi bombardovanim lokacijama pod velom tajni? I da li je ovo bombardovanje zaista bilo ekperiment naživo? Odgovore na neka pitanja možete čuti u prilogu emisije Jutro TV Prva, a detaljnije u filmu "Eksperiment uživo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: