Šta će nam dva bubrega, kad jedan može da radi za oba?

Danas je Svetski dan bubrega. Prema procenama, čak 850 miliona ljudi širom sveta pati od bolesti bubrega.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2019.

11:07

Šta će nam dva bubrega, kad jedan može da radi za oba?
Foto: PicsFive / Depositphotos

Doktorka Nada Dimković kaže da se prevencija kad je reč o bubrežnim bolestima ne razlikuje od većine drugih oboljenja, odnosno da je najvažniji zdrav način života, bez pušenja.

"Više brinemo o svom automobilu nego o svom zdravlju. Teško je naterati čoveka da izađe i da prestane da puši. Pritisak ima značajne veze sa bubrezima, način života", rekla je Dimkovićeva, koja je i predsednica Republičke stručne komisije za nefrologiju i urologiju.

Navela je da kamen iz bubrega boli skoro kao porođaj, a na pitanje mogu li mlade devojke koje nose kratke majice da obole od bubrega, kaže da samo od toga neće nazepsti bubreg.

"Veći problem su tesne farmerke i neprilagođen donji veš. Imamo dosta problema sa mladima zbog infekcija mokraćnih puteva, a to im remeti kvalitet života."

Na pitanje zašto imamo po dva bubrega, kad je jedan sposoban da preuzme funkciju oba, doktorka kaže da je to pitanje za Boga.

Više detalja iz razgovora sa doktorkom u emisiji Jutro TV Prve možete pogledati u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: