Zašto se jedna nozdrva uvek začepi više od druge kada smo prehlađeni?

Obično vam se u danima prehlade čini da vam je jedna nozdrva začepljenija od druge? Postoji naučno objašnjenje zašto je to tako.

Izvor: klix.ba

Nedelja, 03.03.2019.

17:45

Default images
Foto: Goodluz/depositphotos.com

Pre svega, vaš nos je pametniji nego što mislite. Naime, za to je zadužen nazalni proces u kojem se vaše nozdrve smenjuju u dužnosti uvlačenja veće količine vazduha u odnosu na drugu.

"Strukture s obe strane nosa, koje se zovu donje nazalne konhe, su odgovorne za zagrevanje i vlaženje vazduha pre nego što dođe do vaših pluća. Ovo štiti pluća od isušivanja i iritacije. Taj proces zahteva dosta truda. Stoga, nos usmerava svoje napore više na jednu stranu kako bi proces bio efikasniji", rekla je Rejčel Roditi, hirurg otorinolaringolog.

On šalje veći protok krvi na jednu nozdrvu, što zagreva vazduh koji tuda prolazi, ali takođe to čini i da konha s te strane više nabubri. Zbog takvog otoka postoji i manji prostor kroz koji može proći kroz vazduh. Ovo je, pak, vrlo suptilan proces pa, osim ukoliko ne patite od prehlade, infekcije, alergije ili nekog strukturnog problema poput devijacije nosnog septuma (pregrade), nećete ni biti svesni njegovog odvijanja.

Ali kada ste bolesni, protok krvi u vašem nosu se još više povećava, što podstiče oticanje i veću proizvodnju sluzi. Ako vam je nos u celosti zapušen, ovo osećate mnogo više u jednoj nozdrvi i to u onoj gde je konha već bila više otečena u okviru normalnog nazalnog ciklusa.

Kako otpušiti nos?

Šta god da uradite, ne možete isključiti nazalni ciklus. Verovatno ćete uvek osećati kako je jedna nozdrva više zapušena od druge. Ipak, nakon od 90 minuta do četiri sata nos će zameniti strane. Kada se to dogodi, verovatno ćete osetiti manje olakšanje u jednoj nozdrvi kada otok splasne. Međutim, tada ćete osetiti zapušenje druge nozdrve.

Para iz vrućeg tuša ili ovlaživača vazduha može znatno da vam pomogne. Takođe, sprejevi sa slanim rastvorom su efikasni.

Ali, imajte u vidu da ovi sprejevi koji izazivaju sužavanje krvnih sudova mogu izazvati zavisnost, te kasnije nos neće moći sam da se otpuši. Zato budite s njima oprezni.

Ukoliko morate da ih koristite, prskajte ih dva puta dnevno i ne koristite ih duže od pet do sedam dana.

"Ukoliko simptomi zapušenog nosa potraju duže od 10 do 14 dana ili primetite zapušenost nosa i onda kada niste bolesni, proverite sa svojim lekarom o čemu se radi – npr. devijacija septuma može biti uzrok", zaključuje doktor Roditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: